UTTechMedTechMed CentrumNieuwsTerugblik op het TechMed Event 2023

Terugblik op het TechMed Event 2023 ‘Shaping a healthy future’ voor toekomstige generaties

Op 1 november werd het TechMed Event 2023 georganiseerd door het Technisch Medisch Centrum van de Universiteit Twente. Meer dan 350 medische professionals, MedTech bedrijven, beleidsmakers, onderzoekers en studenten kwamen samen voor een dag vol inspiratie en netwerken.

Prof. Maroeska Rovers, wetenschappelijk directeur van het TechMed Centrum: “Het evenement benadrukte dat medische technologische kennis en innovaties de brug kunnen vormen naar een groenere en duurzamere toekomst. Gezamenlijk hebben we de mogelijkheid om klimaatverandering te verminderen, onze voetafdruk te verkleinen en een erfenis van verantwoorde innovaties voor de toekomstige generaties achter te laten.”

MedTech en Duurzaamheid in de gezondheidszorg

Gezondheidszorg is cruciaal maar draagt ook bij aan milieuproblemen, zoals 7% van de CO2-uitstoot, 4% van het afval en 13% van de hulpbronnen in Nederland. Klimaatverandering beïnvloedt de volksgezondheid en duurzaamheid is cruciaal voor de toekomst van de gezondheidszorg. Het TechMed Event 2023 onderzocht de rol van de MedTech-sector hierin.

Verbeeldende opening

Tijdens de opening konden deelnemers genieten van een meeslepend optreden van Merlijn Twaalfhoven. Merlijn nam het publiek mee tijdens een meditatieve reis waarbij we zowel terugkeken naar generaties voor ons als vooruitkeken naar toekomstige generaties. Hij liet de zaal op een creatieve manier nadenken over wat een goed en gezond leven zou kunnen betekenen voor iemand die nog geboren moet worden.

TechMed Event

Op 1 november werd het TechMed Event 2023 georganiseerd door het Technisch Medisch Centrum van de Universiteit Twente. Meer dan 350 medische professionals, MedTech bedrijven, beleidsmakers, onderzoekers en studenten kwamen samen voor een dag vol inspiratie en netwerken.

Opening TechMed Event

Tijdens de opening konden deelnemers genieten van een meeslepend optreden van Merlijn Twaalfhoven. 

Keynote door Maarten van Aalst

In de ochtend Keynote gaf prof. Maarten van Aalst (KNMI en UT) veel voorbeelden van de invloed van klimaatverandering op onze gezondheid. Dat zijn niet alleen directe gevolgen zoals doden door hittegolven en overstromingen, maar ook indirecte gevolgen. 

Uitreiking Niersfonds eHealth Voucher

De Niers Fund eHealth Voucher uitgereikt aan studente Floor Lieverse voor ‘Het Diaboek’.

Keynote Diederik Gommers

Aan het einde van de dag kreeg professor dr. Diederik Gommers van het Erasmus MC het woord. Hij deelde zijn bezorgdheid over het nijpende tekort aan zorgpersoneel.

Gezondheid en klimaat – de ontbrekende schakels

In de ochtend Keynote gaf prof. Maarten van Aalst (KNMI en UT) veel voorbeelden van de invloed van klimaatverandering op onze gezondheid. Dat zijn niet alleen directe gevolgen zoals doden door hittegolven en overstromingen, maar ook indirecte gevolgen. 

Prof.dr. Maarten van Aalst

De gezondheidssector in Nederland is onvoldoende voorbereid op klimaatverandering. Als een ziekenhuis onbereikbaar is tijdens een overstroming, dan kan misschien niet iedereen elkaar genoeg eerste hulp geven. De gezondheidssector heeft een dubbele verantwoordelijkheid. Niet alleen moeten we onze ecologische impact verminderen, maar we moeten ons ook aanpassen aan de veranderende risico's. Hoewel onderzoekers vaak de grootste impact hebben binnen hun eigen vakgebied, is het ook belangrijk om interdisciplinair samen te werken.

Prof.dr. Maarten van Aalst

Gepersonaliseerd programma met vijf podia

Het evenement bood een gepersonaliseerd programma met vijf podia, waarop vijftien sessies en meer dan veertig sprekers te volgen waren. De onderwerpen varieerden van AI (Artificial Intelligence), de personeelscrisis, levenslang leren, orgaan-op-een-chip tot eHealth. Er waren verschillende discussies gericht op duurzame gezondheidszorg. Zo ging het om een circulaire economie voor de gezondheidszorg, de Green Deal en de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt voor de gezondheidszorg en vice versa. Mensen konden ook deelnemen aan diverse tours in het TechMed Centre en de Health-Labs op de Campus. Daar werden demo’s van innovatie en onderzoek gepresenteerd.

Uitreiking studentenprijs

Ook werd de Niers Fund eHealth Voucher uitgereikt aan studente Floor Lieverse voor ‘Het Diaboek’. Dit is een interactief luisterboek ter ondersteuning van een gezonde levensstijl bij mensen met weinig gezondheidsvaardigheden en Type 2 Diabetes. Het Universiteitsfonds Twente stelt jaarlijks deze voucher beschikbaar aan een bachelor, master of PhD student of jonge alumnus met een innovatief idee voor een oplossing op het gebied van eHealth.

Uitdagingen voor de jongere generatie

Aan het einde van de dag kreeg professor dr. Diederik Gommers van het Erasmus MC het woord. Hij deelde zijn bezorgdheid over het nijpende tekort aan zorgpersoneel. Tegen 2031 wordt verwacht dat er een tekort zal zijn van maar liefst 140.000 mensen in de zorgsector. Op basis van de lessen die zijn getrokken uit de Covid-periode, presenteerde hij tal van inzichten om de gezondheidszorg te verbeteren.

Gommers benadrukte de noodzaak om te werken aan de tevredenheid van zorgmedewerkers, het verminderen van administratieve lasten, het implementeren van een effectiever centraal planningsysteem en het bevorderen van technologische innovaties in de gezondheidszorg.

In zijn Keynote legde Gommers extra nadruk op het thema duurzaamheid. Hij benadrukte de noodzaak om samen te werken aan nieuwe richtlijnen waarin duurzaamheid een centrale rol speelt. Gommers illustreerde dit met een indrukwekkend voorbeeld van de enorme hoeveelheid afval die per dag wordt geproduceerd voor slechts één patiënt op de intensive care. "Samen met de industrie en het liefst alle ziekenhuizen in Nederland willen we onderzoeken hoe we de hoeveelheid afval kunnen verminderen."

Prof.dr. Diederik Gommers

Samen met de industrie en het liefst alle ziekenhuizen in Nederland willen we onderzoeken hoe we de hoeveelheid afval kunnen verminderen.

Prof.dr. Diederik Gommers

Tot slot gaf Gommers aan dat hij, gezien de gevoelde urgentie, veel vertrouwen heeft in de jongere generatie.

Techmed magazine

Tijdens het TechMed event werd ook het nieuwe TechMed Magazine gelanceerd. Dit magazine staat vol met voorbeelden van regionale, nationale en internationale MedTech innovaties. Net als het TechMed-evenement besteedt het tijdschrift veel aandacht aan dringende kwesties van duurzaamheid, klimaat en gezondheid.

Shaping a healthy future

Het TechMed Event 2023 bracht met succes een diverse groep belanghebbenden bij elkaar. Het Event benadrukte het potentieel van medische technologieën om de wereldwijde gezondheidszorg te transformeren, terwijl gepleit werd voor een duurzame toekomst. Het TechMed Event legde de basis voor een gezondere en meer milieubewuste wereld voor toekomstige generaties door kennisdeling en samenwerking.

Bekijk hier meer foto's van het TechMed Event!