Basistraining instrumentbeheersing Orthopedie

Basistraining instrumentbeheersing orthopedie

Tijdens deze training staat de basisvaardigheid met veelgebruikte orthopedische instrumenten en technieken centraal. In de veilige en gesimuleerde leeromgeving van de TechMed Academy worden de basisprincipes voor het zagen en boren in de orthopedie uitgelegd en geoefend. Daarnaast zal een basis worden gelegd in het verkrijgen en verwerken van orthopedisch cement. Door de basisvaardigheden in deze training buiten het ziekenhuis aan te leren, is er meer ruimte in de reguliere operatieve patiëntenzorg om specifieke procedures en specialistische technieken aan te leren.

Over de training

Uit onderwijskundig onderzoek blijkt dat het aanleren van deze basisvaardigheden in een veilige gesimuleerde leeromgeving resulteert in meer zelfvertrouwen en een steilere leercurve. De focus in deze training ligt daarom op bewustwording van het eigen handelen. Dit gebeurt door vooraf expliciet stil te staan bij wat je al kent, kunt en wilt leren. Tijdens de hands-on training ga je experimenteren en doe je praktische ervaringen op. Deze ervaringen vormen de basis om tussentijds met elkaar van gedachten te wisselen om zo te leren met en van elkaar.

Om het leereffect verder te vergroten wordt gewerkt met bekende gereedschappen op gelijkende, maar onbekende objecten en materialen. Door deze afwijkende omstandigheden wordt er een beroep gedaan op het zelf denken. De AIOS wordt zo gestimuleerd om bewuste keuzes te maken in het handelen en op deze keuzes te reflecteren. Oefenen en verdiepen wordt afgewisseld met veel directe feedback, waardoor kennis en vaardigheden inslijpen en direct toepasbaar zijn in een klinische context. Tijdens de training is er ruimte om elkaar te observeren en wordt inzicht in het eigen handelen gestimuleerd door middel van ondersteunde peer-feedback momenten. Hiermee krijgt de AIOS direct inzicht in zijn of haar persoonlijke kwaliteiten en ontwikkelpunten. Met deze kennis gaat de AIOS beter voorbereid de praktijk in en kan zich daarmee gerichter ontwikkelen.

De cursusdag

Door middel van praktische oefen- en verdiepingsopdrachten ga je in groepen van drie AIOS aan de slag ondersteund door een orthopedisch chirurg. De dag begint met boren en zagen uit de vrije hand gevolgd door verdiepende opdrachten om de tactiele en auditieve feedback van de apparatuur eigen te maken en te benutten. Na de lunch worden elementen uit de procedure voor een totale knieprothese toegepast. Daarbij worden objectspecifieke en gestandaardiseerde medische zaag- en boormallen gebruikt op een onbekend object. Tenslotte wordt aandacht besteed aan karakteristieken van en technieken voor het gebruik van cement in de orthopedie.

Programma

 

Parallelsessie 1

Parallelsessie 2

9.00

Welkom en ontvangst

9.45

Zagen uit vrije hand

Boren uit vrije hand

10.30

Verdieping: Zagen

Verdieping: Boren

11.00

Pauze/Wisseltijd

11.15

Boren uit vrije hand

Zagen uit vrije hand

12.00

Verdieping: Boren

Verdieping: Zagen

12.30

Lunch

13.15

Boren en zagen d.m.v. hulpmiddelen

Cementeren

14.45

Pauze

15.15

Cementeren

Boren en zagen d.m.v. hulpmiddelen

16.45

Dagevaluatie

 Organisatie

De cursus is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de TechMed academy en de afdeling orthopedie van RadboudUMC.
De TechMed Academy organiseert en ontwikkelt de training in samenwerking met een groep ervaren orthopedisch experts en is verantwoordelijk voor de borging van de organisatorische en onderwijskundige aspecten van de (simulatie)training.

Tijdens de training zal het leertraject worden ondersteund door een groep ervaren orthopedisch chirurgen. Deze groep experts hebben voor deelname aan deze training de specifieke ‘didactische experttraining orthopedie’ doorlopen.

Kosten en inschrijving

Kosten: € 595,00
Datum: 16 oktober 2024, van 09.00-17.00 uur
NB. Maximaal 12 deelnemers (Mocht de cursus vol zijn, dan kunt u zich inschrijven voor de wachtrij)

 (Let op, bij inschrijving wordt ook meteen gevraagd om een betaling)

Basistraining instrumentbeheersing orthopedie
Meld aan

Locatie en route

De training vindt plaats in ruimte TL1251 in het TechMed Simulatiecentrum (gebouw 18) op de campus van de Universiteit Twente. Vanaf de hoofdingang van het gebouw zal de route naar de betreffende ruimte aangegeven zijn. Een routebeschrijving over de campus is bijgevoegd.

Indien u vragen heeft kunt u contact opnemen met onderstaande.
TechMed Academy / Technohal (nr. 18)
Hallenweg 5, 7522 NH ENSCHEDE Nederland
E-Mail: Techmedacademy@utwente.nl
Telefoonnummer: 053-4898401
Routebeschrijving: https://www.utwente.nl/nl/techmed/over/contact/