UTTechMedPARTNRNieuwsBSS goed gerepresenteerd bij Supporting Health by Technology conferentie

BSS goed gerepresenteerd bij Supporting Health by Technology conferentie

Afgelopen 30 en 31 mei vond het jaarlijkse Supporting Health by Technology conferentie plaats in Groningen. Arlene, Carlijn, Eclaire, Lianne, Roswita and Lian bezochten deze conferentie om hun onderzoek op verschillende manieren te presenteren.

Arlene presenteerde de voorlopige resultaten van een verkennend onderzoek naar het potentieel van het gebruik van digitale fenotypering bij het monitoren van late effecten na borstkanker. Op basis van literatuuronderzoek en informatie vanuit expertpanels werd geconcludeerd dat neuropathie, cardiotoxiciteit en depressie het grootste potentieel voor monitoring hebben. Ook werd de noodzaak van data-gestuurde evaluatie benadrukt om deze bevindingen te valideren. Deze resultaten zullen in het RECENTRE-programma worden meegenomen.

Carlijn presenteerde de voorlopige resultaten over effect van personalisatie op gezondheidsuitkomsten in de SLIMMER gecombineerde leefstijlinterventie. Dit onderzoek, in samenwerking met TNO, toonde aan dat personalisatie van gecombineerde leefstijlinterventie het gewichtsverlies significant verbeterde en uitval tijdens de interventie verminderde. Verdere verkenning van data van de Fitbit, die tijdens de interventie werd gedragen, toonde aan dat de hartslag in rust positief gecorreleerd is met gewichtsverlies.

Eclaire heeft de voorlopige resultaten van een systematische review gepresenteerd die gaat over de toepassing van personalisatie in eHealth leefstijlinterventies voor mensen met chronische aandoeningen. De meeste interventies richtten op obesitas of type 2 diabetes en werden gepersonaliseerd door het gebruik van wearables of zelfrapportage om feedback te geven op het behalen van leefstijldoelen. De presentatie werd afgesloten met een oproep aan onderzoekers om interventiecomponenten in detail te beschrijven om de transparantie van eHealth interventies te vergroten.  Lianne explained her work on “Personalised information presentation profiles to empower patients with breast cancer”

Lianne vertelde over de behoefte voor een gepersonaliseerde weergave van digitale informatie. Zowel algemene als patiënt specifieke weergavevoorkeuren werden besproken. De verschillen tussen patiënten werden gebruikt om weergave-voorkeursprofielen te vormen. Omdat deze voldoende onderscheidend waren, zal in de vervolg stappen een meer adaptieve aanpak gebruikt worden.

Roswita presenteerde een eHealth-applicatie met een geïntegreerd Shared Decision Making (SDM) proces om patiënten met COPD en comorbiditeiten, evenals zorgprofessionals tijdens consultaties, te ondersteunen. Met behulp van het Creative Technology Design Process werd geconcludeerd dat de applicatie verder zal worden verbeterd, geïmplementeerd en geëvalueerd in een groter klinisch onderzoek. Er wordt verwacht dat de applicatie de communicatie en samenwerking tussen patiënten en zorgprofessionals zal verbeteren.

Lian heeft haar poster over het werk met de POLARIS database gepitcht. Daarnaast heeft ze de beslisregels voor het PARTNR project gepresenteerd. Hierbij worden voorkeuren van patiënten meegenomen en gekoppeld aan verschillende interventies, patiënten krijgen op die manier een matchingpercentage per interventie. Binnen het PARTNR project worden deze nog verder uitgebreid met effectiviteit van de interventie om zo borstkankerpatiënten met vermoeidheid na diagnose en behandeling te ondersteunen.

Alles bij elkaar was het een geslaagde conferentie waar we veel gehoord hebben in de verschillende sessies en de presentatie van de keynote sprekers.