UTTh!nk with PrideEen terugblik op het Pride Symposium

Een terugblik op het Pride Symposium Een hoop te doen, maar genoeg om op te bouwen

Woensdag 11 oktober (Coming Out Day!) vond het Pride Symposium “Wellbeing and Joy” plaats. We kijken terug op een leuke en inspirerende middag, maar er is nog genoeg werk aan de winkel.

Na een gezellige, vegetarische lunch en eerste netwerkgelegenheid begon de dag met een welkomstwoordje van Anka Mulder (voorzitter college van bestuur Saxion) en werd geopend door Ank Bijleveld (Twenteboard). Hierin werd benadrukt dat diversiteit en inclusie veel gaat bijdragen aan het Twents geluk. Een eerste opening om Twente nog mooier te maken met elkaar. Hierna volgde een goed gesprek met Machteld Roos (vicevoorzitter college van bestuur UT) over hoe we de UT nog inclusiever kunnen maken, met zowel praktische zaken (zoals toiletten voor alle gebruikers) als de nodige cultuurverandering.

Daarna hebben we meer geleerd over het welzijn van de LHBTI+ gemeenschap in het algemeen en hoe we dit kunnen meten. Tessa Dekkers gaf context aan het begrip welzijn en hoe afwezigheid van mentale ziektes nog niet betekend dat iemand zich meteen mentaal goed voelt. Jan Behrens vertelde vervolgens hoe je welzijn van de LHBTI+ gemeenschap meet, aan de hand van haar eigen masteropdracht in ontwikkeling. Maren Behrensen bood vervolgens een kritische reflectie over hoe beleid rondom welzijn en LHBTI+ juist een gereedschap kan zijn om bestaande machtsstructuren in stand te houden. Verandering in het systeem is nodig, maar ons huidige maatschappelijke systeem is gebouwd op een cisheteronormatieve basis. Dit blok werd afgesloten met een panel met alle sprekers; een compleet genderqueer panel, een primeur!  

Na een korte pauze konden alle deelnemers onder leiding van Wiro Kuipers mee doen met het bouwen van een toekomst met lego. In groepjes van vier gingen mensen te werk. Eerst bouwde iedereen hun eigen “awesomeness” en daarna werd het gecombineerd tot een groot bouwwerk dat uitbeeldde hoe de queers en hetero’s in de toekomst samen kunnen werken aan breed gedeeld welzijn. Er werden bruggen gebouwd, de deuren stonden open en de poppetjes stonden gezellig met elkaar te praten.  

Na deze leuke activiteit hebben we het vergrootglas gelegd op het bedrijfsleven; hoe kunnen zij LHBTI+ inclusief zijn? Marco Strijks en Christoph Hinske spraken over nieuwe business modellen en lieten weten dat diversiteit een hoop kan opleveren voor bedrijven. Renan Machado Cardoso vertelde over hoe Eaton hun inclusiebeleid tastbaar maakt en hoe ze hiertoe zijn gekomen. De middag werd afgesloten met een presentatie van Ronja Kreiter die vertelde over haar verwachtingen op de arbeidsmarkt vanuit een studenten en queer perspectief. Maar uiteraard was de middag pas echt compleet nadat contactgegevens en frisse ideeën waren gedeeld in de netwerkborrel. 

Hopelijk hebben jullie er ook van genoten en zien we jullie weer bij een van de volgende evenementen! En weet ons te vinden (zowel binnen UT als binnen Saxion) als je ideeën, suggesties of bronnen hebt om te delen.

Pride Symposium, 2023 in pictures
Ank Bijleveld (Twenteboard) opens the day
In conversation with Machteld Roos (executive board UT)
Tessa Dekkers (UT) explains the concept of wellbeing
Panel discussion with all speakers from the research blcok
Let's play! Using Lego to visualise our ideal future
Marco Strijks (Saxion) talks about diversity as a business model
Renan Machado Cardoso shares how Eaton approaches their work on LGBTQ+ inclusion
See you next year!

Het Pride Symposium is opgezet door Think with Pride UT en Think with Pride Saxion in het kader van de Regenboogdagen Enschede. Foto credits naar Floor Vinke. Alle presentaties zijn te bekijken op onze website.