UTFaculteitenTNWNieuwsWetenschapper Amit Khurana uitgenodigd voor 72e Lindau Nobel Laureate Meeting

Wetenschapper Amit Khurana uitgenodigd voor 72e Lindau Nobel Laureate Meeting

Amit Khurana uit India, IS UITGENODIGD OM DEEL TE NEMEN AAN DE PRESTIGIEUZE LINDAU NOBEL LAUREATE MEETING.

Amit doet onderzoek naar de moleculaire mechanismen van chronische ontstekingsziekten van de lever bij de vakgroep Medical Cell BioPhysics - Translational Liver Research (MCBP-TLR). Tijdens de bijeenkomst zal hij de kans krijgen om in contact te komen met Nobelprijswinnaars en andere gerenommeerde wetenschappers, en nieuwe inzichten op te doen die van onschatbare waarde kunnen zijn voor zijn onderzoek.

Amit vertelt over zijn reactie op de uitnodiging:

"Ik was overweldigd, voelde alsof ik droomde en kon het gewoon niet geloven!! Ik heb onmiddellijk mijn Heer en Redder Jezus Christus bedankt voor zijn genade en barmhartigheid! Het was een magisch moment, een droom die uitkwam!"

Dromen van een Nobelprijs

Op zijn zevende verloor Amit zijn linkeroog door een trauma, wat zijn leven in positieve zin veranderde. Sinds de achtste klas was hij gefascineerd door wetenschappers als J.J. Thomson, Marie Curie en Niels Bohr en droomde hij van het ontdekken van een nieuw element genaamd Khuranium. Later ontdekte hij zijn liefde voor wetenschap op het snijvlak van biologie en scheikunde, dus ging hij Farmacie studeren aan de Universiteit van Delhi. Zijn passie voor wetenschap werd geïnspireerd door de ontdekking van het kunstmatige gen door Nobelprijswinnaar wijlen prof. Hargobind Khorana. Tijdens colleges kreeg Amit kippenvel bij het horen van zijn naam, omdat ze dezelfde achternaam delen! Net als elke andere gepassioneerde wetenschapper is het winnen van een Nobelprijs altijd de droom van Amit geweest.

Op de vraag hoe deze bijeenkomst zijn onderzoek en carrière zal beïnvloeden, antwoordde hij: "Ik geloof dat de Lindau bijeenkomst een springplank zal zijn voor mijn onderzoek en carrière, aangezien ik ernaar uitkijk te leren van de ervaringen van de Nobelprijswinnaars en enkele van hun deugden voor nieuwsgierigheid en onderzoek in mij op te nemen. De bijeenkomst zal een nieuw professioneel netwerk openen en zal van grote waarde zijn voor de ontwikkeling van mijn carrière."

Huidig onderzoek

Amit is momenteel bezig met onderzoek naar de moleculaire mechanismen van non-alcoholische steatohepatitis (NASH), de meest agressieve vorm van non-alcoholische leververvetting (NAFLD) die kan leiden tot leverfalen en kanker. Momenteel is er geen klinisch goedgekeurde behandeling voor NASH. Hij onderzoekt de rol van het enzym lipoxygenase (LOX) en test een bibliotheek van 14 nieuwe LOX-remmers op hun effect op NASH in in-vitro en in-vivo modellen. De voorlopige resultaten zijn veelbelovend en suggereren een potentiële therapie voor NASH.

Amit, apotheker en moleculair farmacoloog:

"Ik heb ervaring in geneesmiddelenonderzoek en -ontwikkeling en heb me gespecialiseerd in nanogeneeskunde voor de behandeling van kanker en pancreatitis. Verder ben ik getraind in gen- en immunotherapie voor de behandeling van leverfibrose en kanker. Als DAAD-PRIME Fellow gebruik ik mijn expertise voor de ontdekking van een mogelijke therapie voor NASH.

Hij kijkt er naar uit om tijdens de bijeenkomst Professor Emmanuelle Charpentier te ontmoeten en meer te weten te komen over de achtergrond van de ontdekking van het CRISPR-Cas9-systeem, een revolutionaire technologie die veelbelovend is voor gen bewerking en gentherapie. "Ik ben geïnteresseerd in de toepassingen van de CRISPR-Cas9-technologie voor de behandeling van chronische ontstekingsziekten van de lever en andere ziekten. Ik hoop Professor Charpentier te ontmoeten en te horen over haar ontdekking van het CRISPR-Cas9-systeem en de implicaties daarvan voor de toekomst van de geneeskunde."

Lindau Nobel Laureate Meeting

De Lindau Nobel Laureate Meeting is een jaarlijkse bijeenkomst van Nobelprijswinnaars en veelbelovende jonge wetenschappers uit de hele wereld. Het biedt een unieke kans voor jonge wetenschappers om in contact te komen met de meest vooraanstaande experts op hun vakgebied en nieuwe inzichten op te doen die hen kunnen helpen bij hun eigen onderzoek. De bijeenkomst vindt plaats in Lindau, Duitsland en wordt georganiseerd door de Council for the Lindau Nobel Laureate Meetings.