UTFaculteitenTNWNieuwsProf. Frieder Mugele ontvangt Syensqo Award van de European Colloid and Interface Society (ECIS)

Prof. Frieder Mugele ontvangt Syensqo Award van de European Colloid and Interface Society (ECIS)

Prof. Frieder Mugele heeft de Syensqo Award (voorheen de Solvay Award) ontvangen van de European Colloid and Interface Society (ECIS). Deze prijs, die sinds 2001 wordt uitgereikt, eert elk jaar Europese wetenschappers voor uitzonderlijk onderzoek binnen de colloïde- en interfacewetenschappen. Dit jaar is Prof. Mugele beloond voor zijn vernieuwende werk op het gebied van interacties tussen kleine deeltjes (colloïden) en de structuur van zoutoplossingen vlakbij oppervlakken. 

Het onderzoek van Prof. Mugele heeft het begrip verbeterd van hoe waterige zoutoplossingen zich gedragen wanneer ze zich in de buurt van vaste oppervlakken bevinden. Zijn team heeft met behulp van geavanceerde meetmethoden op nanoschaal, zoals atoomkrachtmicroscopie, kunnen vaststellen hoe krachten tussen deeltjes werken in dit soort situaties. Door deze methode te combineren met computermodellen (moleculaire simulaties), heeft zijn team nieuwe inzichten verkregen in hoe ladingen en waterlagen zich vormen op oppervlakken. Deze effecten zijn onder meer cruciaal voor de efficiëntie van electrocatalytische processen zoals het splitsen van water of de reductie van CO2 in het kader van de energietransitie.

De award werd uitgereikt tijdens de 38e ECIS-bijeenkomst in Kopenhagen door ECIS-voorzitter Prof. Tommy Nylander en Syensqo's Director Global Research & Innovation, Dr. Jean-Christophe Castaing.

We feliciteren Prof. Mugele en zijn team met deze bijzondere prestatie!