BTD COMPLEX: OUD EN NIEUW
De tuinen zijn verdeeld over twee complexen: Oud en Nieuw. Oud is het gedeelte vlakbij het gereedschapshok en de blokhut ligt in Nieuw. Beide complexen hebben een waterpomp en een picknicktafel.
Waterpompen
We proberen op ons complex zo weinig mogelijk gebruik te maken van drinkwater, al zijn er op meerdere plaatsen kraanaansluitingen. We maken zo veel mogelijk gebruik van grondwater dat iedereen zelf met de hand moet oppompen. Zowel op Oud als op Nieuw is er een waterpomp met watervat. Hier kun je met gieters die klaar staan water halen om je plantjes mee te bewateren. Haal in de zomer het water uit de ton, niet direct uit de pomp. Het water in de ton is namelijk wat opgewarmd, en daar kunnen de planten beter tegen dan tegen het ijskoude grondwater. Na gebruik vul je de ton weer bij met behulp van de pomp. Door wat water in de pomp te gieten help je hem weer op gang. Vanzelfsprekend zet je de gieters na gebruik weer terug bij de pomp.
Tijdens zeer droge periodes wordt er wel centraal gesproeid met kraanwater. Het BTD sproeiteam roteert de sproeiers over de tuinen. Als er centraal gesproeid gaat worden, worden BTD leden worden per email geïnformeerd. Zij kunnen dan even niet bij hun tuintje.
Afval
Er zijn geen plaatsen waar afval kan worden gestort. Er wordt van uit gegaan dat het meeste groenafval op de eigen tuintjes wordt gecomposteerd. Niet composteerbaar groenafval moet door de leden zelf van het complex worden afgevoerd en thuis of elders in een groene bak worden gedeponeerd. Er is op het complex ook geen plaats waar restafval kan worden gedeponeerd. Leden die materiaal zoals palen, stenen, stokken en roosters naar het complex brengen moeten dat later ook weer zelf afvoeren als dat materiaal niet meer gebruikt wordt.
OUD
Het oude gedeelte van het complex bevat onder andere een boomgaard met fruitbomen verzorgd door individuele leden. In een koude bak worden wat groentes voorgezaaid die regelmatig worden vrijgegeven. Per email worden leden geïnformeerd dat plantjes mogen worden overgeplant naar hun eigen tuin. Er is ook een gemeenschappelijke kruiden- en bloementuin, waaruit leden vrij mogen plukken (niet uitgraven), en een proeftuin waar wat minder traditionele groentes worden uitgeprobeerd.
NIEUW
Onze blokhut staat op het nieuwe gedeelte van het BTD complex. De blokhut is niet vrij toegankelijk. Hij wordt gebruikt voor opslag en voor vergaderingen en bijeenkomsten zoals werkdagen en andere activiteiten. Achter de blokhut staat de bijenstal van de bijenvereniging De Botte Hommel. Af en toe wordt de gewonnen honing verkocht aan de leden van de BTD. Het regenwater van de daken van de blokhut en de bijenstal wordt opgevangen en kan ook worden gebruikt voor het bewateren van de tuintjes. Hiertoe is er een aftappunt geïnstalleerd aan een wand van de bijenstal waar ook wat gieters staan. Tenslotte zijn er op Nieuw ook een drietal bakken voor de opslag van mest en houtsnippers en is er een bessentuin met struiken die worden verzorgd door individuele leden.
APPELBOOMGAARD
Tussen de complexen Oud en Nieuw ligt een appelboomgaard. De appelbomen in deze boomgaard worden onderhouden door de UT zelf, maar BTD leden mogen vrij appels plukken.
GEREEDSCHAPSHOK
Het gereedschapshok nabij Oud bevat zowel groot als klein gereedschap, kruiwagens en gieters, voor algemeen gebruik. De laarzen, handschoenen en bonenstokken zijn privé-eigendom van leden, dus niet voor algemeen gebruik. Er staan ook tonnen met extra voedingsstoffen voor de tuin. Over het (vrije) gebruik daarvan wordt geadviseerd middels een notitie op het bord. Vergeet niet de deur weer op slot te doen als je niet in het hok bent, en laat gereedschap na gebruik schoon achter. Het is niet de bedoeling dat het gereedschap “geleend” wordt voor gebruik buiten hert tuinencomplex. Tenslotte is er in het gereedschapshok ook een toilet (lichtknop bij de ingang van het gereedschapshok).
INDIVIDUELE TUINTJES
Elk tuintje is genummerd, met een paaltje aan de linkerkant van de tuin. De tuintjes met een nummer onder de 100 liggen op Nieuw en de tuintjes met een nummer boven de 100 op Oud. Elk tuintje heeft aan de rechterkant een paadje. Leden worden geacht hun eigen paadje en het deel van het hoofdpad grenzend aan hun tuintje onkruidvrij te houden.