Veelgestelde vragen

Studiekeuze

  • Kan ik een keer langskomen?

    In maart en oktober organiseert de Universiteit Twente Open Dagen voor bacheloropleidingen. Daar zijn studenten aanwezig om al je vragen te beantwoorden. Schrijf je van tevoren in via de website van de Open Dagen voor bacheloropleidingen. Het is ook aan te raden om je aan te melden voor een meeloopdag. Dan krijg je een persoonlijke rondleiding van een van onze huidige studenten.

  • Wat is het verschil tussen een universiteit en een hbo-instelling?

    Tijdens een vierjarige opleiding aan een hbo-instelling word je opgeleid tot hbo-bachelor. Het is een toegepaste beroepsopleiding met weinig tot geen mogelijkheden om fundamenteel wetenschappelijk onderzoek te doen. Op de universitaire bacheloropleidingen ligt de nadruk op onderzoek en krijg je veelal les van onderzoekers. Dat wil niet zeggen dat je aan een universiteit altijd wordt opgeleid voor een carrière in het onderzoek; je kunt ook ontwerper, organisator of ondernemer worden. Tijdens de opleiding wordt wel veel aandacht besteed aan academische kennis en onderzoeksvaardigheden. Universitaire bacheloropleidingen duren drie jaar en de meeste afgestudeerden gaan daarna door met een- of tweejarige masteropleiding om zich verder te specialiseren. De Universiteit Twente is een universiteit en geen hbo-instelling.

  • Wat is het Twents Onderwijsmodel (TOM)?

    Het Twents Onderwijsmodel is gericht op de integratie van projectgericht onderwijs en andere onderwijsmethoden, in thematisch opgezette eenheden of modules (fulltime). Lees meer over het Twents Onderwijsmodel.

  • Biedt de Universiteit Twente ook extra opleidingen aan voor excellente studenten?

    De Universiteit Twente biedt een aantal honoursprogramma’s aan voor excellente studenten. Kijk op de website voor meer informatie over de verschillende programma’s.

  • Zijn er samenwerkingen met buitenlandse universiteiten?

    De Universiteit Twente werkt nauw samen met buitenlandse universiteiten, deels via het Erasmus Programma. Wil je aan een andere universiteit studeren, dan kan dat in het derde jaar van de opleiding of tijdens je masteropleiding. Veel docenten doen onderzoek in samenwerking met instellingen in het buitenland.

Toelating

  • Wat zijn de toelatingseisen van de verschillenden opleidingen?

    Ga naar onze toelatingspagina als je meer wilt weten over de toelatingseisen.

  • Wat zijn de taalvereisten om hier te mogen studeren?

    Wanneer je een Engelstalige Bacheloropleiding wilt volgen, gelden specifieke taaleisen. Deze kun je vinden op de Bachelor website voor Engelstalige opleidingen.

  • Wat is een studiekeuzecheck?

    De studiekeuzecheck is bedoeld voor jou om je uiteindelijke keuze te toetsen. Via de studiekeuzecheck kom je er samen met de opleiding achter of de studie echt goed bij je past.

Inschrijving

  • Hoe moet ik mij aanmelden & wat moet ik verder weten over de procedure?

    De Student Services website beschrijft alle onderdelen omtrent de inschrijving.

Financieel

  • Kan ik een beurs aanvragen & wat zijn de overige kosten voor bijv. woning? 

    Dewebsite van Student Services beschrijft alle onderwerpen omtrent geldzaken.

Overig

  • Heb ik een laptop nodig?

    Bij de meeste vakken en practica moet je je eigen laptop meenemen. Je hebt een laptop nodig om tijdens projecten samen met medestudenten berekeningen te kunnen uitvoeren tijdens praktijkopdrachten. De Universiteit Twente biedt de mogelijkheid een laptop te kopen bij het Notebook Service Centre. Check deze website regelmatig voor meer informatie. Je mag natuurlijk ook je eigen laptop meenemen.

  • Hoe is de begeleiding van studenten geregeld?

    We doen er alles aan om tijdens de hele bacheloropleiding goede academische begeleiding te bieden. Tijdens het eerste jaar zijn er ten minste twee bijeenkomsten met een van onze studieadviseurs, die je kunnen helpen met eventuele problemen.

  • Wat is een studievereniging?

    Een studievereniging is een vereniging voor studenten van een bepaalde bachelor- of masteropleiding. 

  • Hoe kom ik in Enschede aan woonruimte?

    Enschede is een studentenstad met een gevarieerd aanbod aan studentenwoningen, zowel op als buiten de campus van de UT. Over het algemeen is het vrij gemakkelijk om aan woonruimte te komen, maar we adviseren je om op tijd te gaan zoeken, omdat er aan het begin van het schooljaar veel studenten op zoek zijn naar een plek om te wonen.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies