Krachtig veranderen met actieonderzoek
Organisaties staan voor ingewikkelde veranderopgaven, zowel intern als in relatie tot klanten en burgers. Aanpakken worden zo goed mogelijk gekozen en uitgevoerd, maar leveren niet altijd het gewenste resultaat. Wat doe je dan?
Je proeft het dilemma van ‘in actie schieten met weer een andere aanpak’ of ‘tijd nemen om te reflecteren en analyseren’. Er is een derde variant, namelijk combineren van actie en onderzoek, maar hoe doe je dat effectief en netjes? De opleiding biedt nieuwe en verrassende inleidingen op de theorie en praktijk van actieonderzoek. We verkennen een breed palet aan theorieën die in 75 jaar actieonderzoek zijn ontwikkeld in verschillende landen. Bovendien geven ervaren actieonderzoekers een inkijkje in hun actuele project in zes verschillende maatschappelijke domeinen. Daarnaast is er ruim aandacht voor de eigen veranderopgave van iedere deelnemer.
INHOUD
De leergang 'Actieonderzoek voor veranderaars' bestaat uit zes dagen, verspreid over zes maanden. Elke dag begint met pendelen tussen praktijk en theorie, en vervolgens een bespreking met een ervaren actieonderzoeker over de praktijk van actieonderzoek. Daarna oefenen we enkele fundamentele vaardigheden.
We gebruiken een unieke aanpak waarin we als onderzoekende community verbinding leggen tussen ervaring en theorie. Je leert hoe je de verschillende wetenschappelijke inzichten, praktijkervaringen en reflectieve methodieken kunt gebruiken in je eigen werk.
Uitgangspunt is dat actieonderzoek niet het toepassen van een methode is, maar het open instappen in lastige vraagstukken met direct betrokkenen. Daarbij zijn er basisprincipes, zoals:
- Onderzoek met betrokkenen
- Contact maken met ervaringen die je nog niet kent
- Onderzoek door in te grijpen
- Invlechten van eigenzinnige betrokkenheid
- Overzicht creëren op problematiek en perspectieven
- Pendelen tussen praktijk en theorie
- Trouw zijn aan jezelf; daardoor betrouwbaar zijn voor anderen
Wat levert het op?
- Kennis van de hedendaagse aanpakken van actieonderzoek (zoals appreciative inquiry, reflectief onderzoek, community-ontwikkeling, relatiewerk en netwerksamenwerking)
- Reflexief-dialogische vaardigheid in het onderzoekend verkennen van de problematiek in je eigen concrete situatie
- Overzicht van de ontdekkingen die gedaan zijn in 75 jaar actieonderzoek
- Hoe je rondom jouw vraagstuk betrokkenen (zoals collega’s, klanten, partners) op een constructieve manier betrekt
- Ervaring in het pendelen tussen praktijk en theorie.
Voor wie?
De leergang is bedoeld voor adviseurs en beleidsmedewerkers (zowel in de publieke als in de private sector), hbo-docenten en hrm-adviseurs. Zij werken aan beleids- en organisatieveranderingen en hebben belangstelling voor het vervlechten van praktijk en theorie. Je hebt minimaal een masteropleiding en ook enige jaren ervaring als senior professional. Ook is een vereiste dat partijen in je werkomgeving interesse hebben in actiegericht onderzoek.
Locatie
Deze leergang vindt plaats aan de Vrije Universiteit Amsterdam.