Master Humanitarian Engineering

Hulp nodig bij het kiezen van je studie?

Leer complexe humanitaire uitdagingen overal ter wereld aan te pakken door technische expertise te combineren met sociaal-culturele kennis.  

Het bevorderen van welzijn in achtergestelde gemeenschappen wereldwijd en het verminderen van ongelijkheid heeft niet alleen met liefdadigheid te maken. Wil je écht duurzame en impactvolle oplossingen bedenken die bijdragen aan een betere gezondheid, en meer stabiliteit en/of zelfredzaamheid binnen deze communities? Dan heb je een wetenschappelijke aanpak nodig, een aanpak waarin je kennis van techniek en sociaal-culturele aspecten combineert.

Voel jij je geroepen om complexe humanitaire uitdagingen overal ter wereld aan te pakken? Bijvoorbeeld door bij te dragen aan rampbestendige huisvesting, voorzieningen voor schoon drinkwater of duurzame stroomoplossingen voor vluchtelingenkampen? Dan is de gloednieuwe master Humanitarian Engineering aan de Universiteit Twente misschien wel precies wat je zoekt! In deze master leer je socio-technologische oplossingen te ontwikkelen, waarbij samenwerking met locals voorop staat – zodat je er zeker van bent dat de oplossing ook goed past binnen de context!

In deze tweejarige Engelstalige master leer je begrijpen wat achtergestelde gemeenschappen nodig hebben om technische oplossingen te vinden die bij hen passen. Zonder kennis van de lokale context, stakeholders en middelen zijn deze oplossingen namelijk vaak niet duurzaam of weinig effectief. Daarom is er in deze master niet alleen veel aandacht voor engineering, maar leer je ook rekening te houden met culturele, sociale en economische factoren in je ontwerpproces.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wilt u ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Nieuwe master Humanitarian Engineering vanaf september 2025

De gloednieuwe masteropleiding Humanitarian Engineering start in september 2025. Vanaf dan kun je elk jaar in september met deze studie beginnen. Als je eerst een pre-master moet volgen, kun je ook in september beginnen en later verdergaan met de master.

Lees verder op de Engelstalige website

Je volgt deze opleiding geheel in het Engels. Op deze pagina wordt de master kort samengevat in het Nederlands. Wil je uitgebreide informatie? Ga dan naar de Engelstalige website.

Combineer theorie en praktijk

In deze universitaire masteropleiding doe je, vanzelfsprekend, veel theoretische kennis op. Maar daarnaast ligt er ook veel nadruk op het opdoen praktische vaardigheden. Bij veel projecten zijn bijvoorbeeld direct professionals uit het werkveld betrokken, of misschien wel mensen uit de gemeenschap waarin je je gaat verdiepen. Daarnaast zul je als student ook veldwerk doen, bijvoorbeeld tijdens je stage in het tweede jaar. Daarin ga je samen met de community op locatie werken aan een praktische, technische oplossing die is afgestemd op lokale behoeften. Op deze manier maak je niet alleen kennis met de nieuwste wetenschappelijke en technische principes, maar leer je ook hoe je deze concepten kunt toepassen in uiteenlopende, levensechte situaties.

Is Humanitarian Engineering de juiste opleiding voor jou?

De masteropleiding Humanitarian Engineering is een interdisciplinaire masteropleiding. Dat betekent dat studenten met veel verschillende achtergronden kunnen instromen!

Je kunt bijvoorbeeld een achtergrond hebben in civiele techniek en werken aan projecten op het gebied van rampbestendige huisvesting of infrastructuren. Of misschien heb je een bacheloropleiding afgerond op het gebied van biomedische technologie en wil je een bijdrage leveren aan gezondheidsprojecten in lage-inkomenslanden, zoals het bouwen van medische apparatuur die geschikt is voor omgevingen met weinig hulpbronnen. Of misschien heb je elektrotechniek gestudeerd en wil je je inzetten om de bereikbaarheid van gemeenschappen in een afgelegen gebied te verbeteren, of ze te voorzien van duurzame energiebronnen.

Zelfs als je een achtergrond hebt in sociale wetenschappen, kun je - in sommige gevallen - toch worden toegelaten tot de masteropleiding Humanitarian Engineering, omdat kennis van sociale wetenschappen ook erg relevant is binnen dit vakgebied. Je kunt je dan bijvoorbeeld richten op projecten waarin technische oplossingen worden gecombineerd met duurzaam en verantwoord ondernemerschap. In dat geval kun je alleen tot deze master worden toegelaten via een pre-master, of er kunnen andere aanvullende eisen worden gesteld, want – de naam zegt het al – het blijft natuurlijk een engineering opleiding.

Carrièremogelijkheden

De vraag naar ingenieurs en academische professionals die zich inzetten voor humanitaire hulp – en het belang van innovatie binnen deze sector – wordt steeds groter, aangezien wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering, natuurrampen, armoede, honger, en conflicten toenemen. Als jij een betekenisvolle carrière wilt opbouwen, dan biedt een masterdiploma in Humanitarian Engineering een uitstekend begin!

Als humanitarian engineer kun je zowel nationaal als internationaal aan de slag in verschillende sectoren, zoals de publieke of de private sector, of bijvoorbeeld bij NGO’s of andere (internationale) organisaties. Je kunt natuurlijk ook verder als onderzoeker, en bijvoorbeeld aansluitend een PhD-traject starten. Of wat dacht je van het lanceren van je eigen startup om humanitaire problemen aan te pakken? De keuze is aan jou!

Opleidingsoverzicht

Diploma
Master’s degree in Humanitarian Engineering
Certificatie: MSc
CROHO-code
60475
Faculteit
Engineering Technology
Duur
2 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO

Quicklinks

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies