DE HACKATHON OVER ARTIFICIËLE INTELLIGENTIE IN HET ONDERWIJS
Op 9, 10 & 11 April 2025 april vond alweer de vierde editie van de Hackathon AI in het onderwijs plaats, georganiseerd door de Universiteit Twente en AI Coalitie voor Nederland (AIC4NL). In totaal gingen 12 multidisciplinaire teams (leerlingen, docenten etc.) uit het vo, mbo, hbo en wo twee dagen lang aan de slag met actuele onderwijsvraagstukken – en hoe AI daar een rol in kan spelen. Alle teams werkten hun eigen cases met behulp van Jedi's (AI-experts) in het bruisende DesignLab Universiteit Twente.
AI-oplossingen per team
- Aventus – Plancoach die studenten ondersteunt bij het structureren van hun schooljaar.
- Gelderse professionaliseringagenda – LumAI, cursusbuddy die helpt de brug te slaan tussen opleiding en beroepspraktijk.
- Hogeschool Inholland – Tool die diepgaande reflectie stimuleert zonder het denkproces over te nemen.
- Het Stedelijk Lyceum – Internationaal – NT2-tool die taalverwerving versterkt met concrete feedback en ouderbetrokkenheid.
- Twents Carmel College – P-WiSe, AI-hulp voor profielwerkstuk met aandacht voor maatschappelijke en ethische context.
- Etty Hillesum Lyceum – Feedbackbot die tussentijds richting geeft op basis van rubrics en leerdoelen.
- Carmel College Hengelo – TOETS, AI-generator voor toetsvragen op basis van syllabus en examendata.
- Aeres – Aerie, AI-assistent voor docenten bij het verwerken van digitale geletterdheid in de les.
- TU/e & UT, powered by Alexandria – Alexandria, wiki-tool die voorkennis visualiseert en verbindt.
- Radboud UMC & HAN – Leerstrategie-analyse tool die studenten helpt nieuwe leerwijzen te verkennen.
- VU – Aisessor, AI die essays nakijkt via rubrics met feedbackloops voor student en docent.
- ROC van Twente – Lucas, AI-maatje dat proactief helpt bij motivatie, planning en uitvalpreventie.
Op vrijdag 14 juni presenteerden de teams hun ideeën aan de deskundige jury: Maurice Van Keulen, Bram Enning, Jeroen Visscher, Karmijn Steekelenburg, Robert Smeenk en Maarten Wolzak. De jury selecteerde twee winnende teams;
- Carmel College Hengelo (VO) – ontwikkelde TOETS: Tool voor Oefenopgaven En Toetsvragen Samenstellen. Deze AI-tool genereert automatisch opgaven op basis van kerndoelen, syllabus, examenblad en oude examens. Een slimme oplossing voor werkdruk én oefenkansen.
- Hogeschool Inholland (HO) – presenteerde een tool die studenten helpt diepgaand te reflecteren. Niet door antwoorden te geven, maar door vragen te stellen en denkprocessen te stimuleren.
Beide teams gaan hun reis vervolgen in samenwerking met NOLAI en Npuls, om te onderzoeken hoe hun ideeën verder ontwikkeld kunnen worden.
Programma
Op woensdagavond 9 april presenteerden de oud-winnaars over hun ervaringen met de Hackathon en hun pilots;
- Willemijn Doedens & Wendy Voorn (Koninklijke Auris Groep) presenteerden hun winnende tool van 2024: een AI-systeem dat verhalen en visualisaties genereert voor leerlingen met taalproblemen.
- Annemieke Bosshardt (Hogeschool Saxion) vertelde over de AI-studiecoach uit 2023, die studenten helpt antwoorden te vinden op studievraagstukken.
- En ook het UT-Bremen team presenteerde hun tool die automatisch feedback geeft op de kwaliteit van instructievideo’s.
Op donderdag startten de teams met inhoudelijke inspiratiesessies van Maurice van Keulen over de kwaliteit van AI, van data tot interpretatie & Jitske van Os gaf een kijkje in de wereld van bestaande AI-tools op de markt via #DutchEdTech.
Organisatie
We kijken nu al uit naar de vijfde editie van de Hackathon AI. Een evenement waar onderwijsinnovatie en AI samenkomen, met studenten, docenten en onderzoekers als aanjagers van verandering.
De hackathon wordt georganiseerd door de Universiteit Twente en de werkgroep Onderwijs van AI Coalitie voor Nederland (AIC4NL). In samenwerking met het AID-E netwerk van de UT, CELT, CEE, DSI, ELAN, Kennisnet, MBO Raad, Nationaal Onderwijslab AI (NOLAI), Npuls en Pre-U, Pro-U, SURF en Turner.
Aftermovie Hackathon 2024
Bekijk onderstaande aftermovie om een impressie te krijgen van de vorige editie van de Hackathon AI!
Meer weten over AI?
Wat is een hackathon?
Een hackathon is een activiteit waarin deelnemers in een korte tijd non-stop bezig zijn met één bepaalde casus. Het thema van deze hackathon is AI in het onderwijs. Er speelt heel veel rondom AI in het onderwijs, denk bijvoorbeeld aan ChatGPT. Voor het meedoen aan deze hackathon is kennis van artificiële intelligentie een pré, maar niet vereist: er lopen ook experts (Jedi's) rond om teams te ondersteunen. Daarnaast worden alle deelnemers gevraagd om voorafgaand een online professionalisering te volgen.
Artificiële Intelligentie
De term 'Artificiële Intelligentie' (AI) werd geïntroduceerd in 1956 door wetenschapper John McCarthy. Hij definieerde AI als "de wetenschap en techniek van het creëren van intelligente machines". In onze samenleving is er steeds meer data beschikbaar. Deze data, in combinatie met de groeiende rekenkracht van computers en academische doorbraken, zorgt voor een aanzienlijke vooruitgang op het gebied van AI. Met behulp van AI kunnen we patronen ontdekken in grote hoeveelheden data, die menselijk denken en rationeel redeneren nabootsen. Dit omvat onder andere het vermogen om te generaliseren, te argumenteren, te interpreteren en te leren van het verleden.
AI biedt ook vele mogelijkheden voor het onderwijs. Het kan worden ingezet bij roostering, serviceprocessen, het verbeteren van gelijke kansen, het verbeteren van toetsing van kennis, het faciliteren van plaats- en tijdonafhankelijk (leven lang) leren, en het waarborgen van kwaliteit.
Meer over Artificiële Intelligentie? Bekijk dit artikel eens: