Hackathon AI 2025

DE HACKATHON OVER ARTIFICIËLE INTELLIGENTIE IN HET ONDERWIJS 

Op 9, 10 & 11 April 2025  april vond alweer de vierde editie van de Hackathon AI in het onderwijs plaats, georganiseerd door de Universiteit Twente en AI Coalitie voor Nederland (AIC4NL). In totaal gingen 12 multidisciplinaire teams (leerlingen, docenten etc.) uit het vo, mbo, hbo en wo twee dagen lang aan de slag met actuele onderwijsvraagstukken – en hoe AI daar een rol in kan spelen. Alle teams werkten hun eigen cases met behulp van Jedi's (AI-experts) in het bruisende DesignLab Universiteit Twente.

AI-oplossingen per team

Op vrijdag 14 juni presenteerden de teams hun ideeën aan de deskundige jury: Maurice Van Keulen, Bram Enning, Jeroen Visscher, Karmijn Steekelenburg, Robert Smeenk en Maarten WolzakDe jury selecteerde twee winnende teams;

Beide teams gaan hun reis vervolgen in samenwerking met NOLAI en Npuls, om te onderzoeken hoe hun ideeën verder ontwikkeld kunnen worden.

Programma

Op woensdagavond 9 april presenteerden de oud-winnaars over hun ervaringen met de Hackathon en hun pilots;

Op donderdag startten de teams met inhoudelijke inspiratiesessies van Maurice van Keulen over de kwaliteit van AI, van data tot interpretatie & Jitske van Os gaf een kijkje in de wereld van bestaande AI-tools op de markt via #DutchEdTech.

  • Maurice van Keulen (Universiteit Twente) - Welke bedreigingen voor de robuustheid van analytics en AI zijn er?

    Analytics en AI zijn veelbelovend en de samenleving is er in toenemende mate van afhankelijk, maar het is niet allemaal goud wat er blinkt. Er zijn bedreigingen voor de robuustheid van analytics en AI waar we ons bewust van moeten zijn. We moeten methoden en technieken ontwikkelen om ze op te sporen en te beperken, zodat onze analytics en AI gegarandeerd robuust zijn.
    In deze lezing belichten we twee van die bedreigingen: het gebrek aan datakwaliteit en ongewenste redeneringen (het leren van kortere routes en stereotype patronen). 

    Voor een niet-technisch publiek. Geen voorkennis nodig, behalve op een hoog niveau weten wat analyse en AI is. De meest technische term die gebruikt moet worden is "voorspellend model".

    Maurice Van Keulen - Universiteit Twente | LinkedIn

  • Jitske van Os (Dutch Edtech) - 🚀 De State of Dutch EdTech: Kansen, Trends & Inspirerende Voorbeelden

    In deze keynote deelt Jitske, directeur van Dutch EdTech, de nieuwste inzichten uit het State of Dutch EdTech Report. Ontdek hoe de Nederlandse EdTech-markt zich ontwikkelt en laat je inspireren door praktische voorbeelden. In 30 minuten krijg je een helder overzicht van trends en kansen voor innovatie in het onderwijs.

    State of the Dutch EdTech rapport kan hier worden gedownload: https://share-eu1.hsforms.com/1UR5Bw9aYSAeoTVXJLOeAEw2enahx

    Presentatie 10 april Jitske van Os

Organisatie

We kijken nu al uit naar de vijfde editie van de Hackathon AI. Een evenement waar onderwijsinnovatie en AI samenkomen, met studenten, docenten en onderzoekers als aanjagers van verandering.

De hackathon wordt georganiseerd door de Universiteit Twente en de werkgroep Onderwijs van AI Coalitie voor Nederland (AIC4NL). In samenwerking met het AID-E netwerk van de UT, CELT, CEE, DSI, ELAN, Kennisnet, MBO Raad, Nationaal Onderwijslab AI (NOLAI), Npuls en Pre-U, Pro-U, SURF en Turner.

Aftermovie Hackathon 2024

Bekijk onderstaande aftermovie om een impressie te krijgen van de vorige editie van de Hackathon AI!

Meer weten over AI?

Wat is een hackathon?

Een hackathon is een activiteit waarin deelnemers in een korte tijd non-stop bezig zijn met één bepaalde casus. Het thema van deze hackathon is AI in het onderwijs. Er speelt heel veel rondom AI in het onderwijs, denk bijvoorbeeld aan ChatGPT. Voor het meedoen aan deze hackathon is kennis van artificiële intelligentie een pré, maar niet vereist: er lopen ook experts (Jedi's) rond om teams te ondersteunen. Daarnaast worden alle deelnemers gevraagd om voorafgaand een online professionalisering te volgen. 

De hackathon is ontworpen door de zone faciliteren en professionaliseren van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT. Deze hackathon wordt georganiseerd door de Universiteit Twente en de werkgroep Onderwijs van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC).

Artificiële Intelligentie

De term 'Artificiële Intelligentie' (AI) werd geïntroduceerd in 1956 door wetenschapper John McCarthy. Hij definieerde AI als "de wetenschap en techniek van het creëren van intelligente machines". In onze samenleving is er steeds meer data beschikbaar. Deze data, in combinatie met de groeiende rekenkracht van computers en academische doorbraken, zorgt voor een aanzienlijke vooruitgang op het gebied van AI. Met behulp van AI kunnen we patronen ontdekken in grote hoeveelheden data, die menselijk denken en rationeel redeneren nabootsen. Dit omvat onder andere het vermogen om te generaliseren, te argumenteren, te interpreteren en te leren van het verleden.

AI biedt ook vele mogelijkheden voor het onderwijs. Het kan worden ingezet bij roostering, serviceprocessen, het verbeteren van gelijke kansen, het verbeteren van toetsing van kennis, het faciliteren van plaats- en tijdonafhankelijk (leven lang) leren, en het waarborgen van kwaliteit.

Meer over Artificiële Intelligentie? Bekijk dit artikel eens: