Klachtenloket en College van Beroep voor de Examens

Overweeg je een klacht in te dienen?

Klachten binnen een universiteit kunnen betrekking hebben op zowel het academische als administratieve proces, maar ook op ongewenst gedrag.

Zo kan er een besluit genomen zijn over cijfers, toelating of financiële ondersteuning, maar er kan ook sprake zijn van gedragingen van een medewerker waarbij je je niet prettig voelt. Je kunt kwesties zoals deze informeel bespreken of, indien nodig, via formele procedures opvolgen.

Informeel

Je kunt je klacht of probleem mogelijk informeel proberen op te lossen door het direct met de betrokken persoon te bespreken. Zo kunnen jullie samen tot een goede oplossing komen. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om je klacht, bezwaar of probleem bespreekbaar te maken. Dit kan ook als een gesprek met de direct betrokkene niet tot een oplossing heeft geleid. Of als je meer informatie wil over de procedure of hulp bij het opstellen van een klacht. Afhankelijk van waar jij je het meest prettig bij voelt kun je kiezen voor:

Formeel een klacht indienen bij het Klachtenloket

Ben jij het niet eens met een beslissing, of is het niet gelukt om je probleem of situatie informeel op te lossen, dan kun je als student of voormalig student een formele klacht indienen. Dat kan bij het Klachtenloket.

Wij vragen je om dit digitaal te doen en te mailen studentservices@utwente.nl. De brief dient ondertekend te worden, en ook voorzien te zijn van een duidelijke motivatie, jouw naam, adres, studentnummer, telefoonnummer en e-mailadres. Voeg relevante stukken bij. De brief dient in een PDF-formaat aangeleverd te worden. Eventueel is het mogelijk om de brief uit te printen en aan de balie van Student Services af te geven. 

Let op

De bezwaar- en beroepstermijn bedraagt zes weken nadat de beslissing bekend is genomen.

Het Klachtenloket behandelt niet zelf een ingebrachte zaak maar beoordeelt wat er met de kwestie moet gebeuren en zendt de zaak zo nodig door aan het (wettelijk) bevoegde orgaan van de UT. Het bevoegde orgaan behandelt een zaak dat door betrokkene rechtstreeks bij dit orgaan is ingediend alleen na tussenkomst van het Klachtenloket.

Welke soort klachten kan ik indienen?

Het gaat hier meestal om kwesties in de relatie onderwijs - student. Het gaat dus niet om defecte koffiemachines of toegangspasjes, maar bijvoorbeeld om:

De procedure

Van het Klachtenloket krijg je binnen enkele dagen een ontvangstbevestiging toegezonden. Vervolgens wordt je brief nader bekeken en krijg je zo snel mogelijk bericht over de wijze waarop je klacht, bezwaar of beroep zal worden behandeld. De behandeling zal in de meeste gevallen plaats vinden door het College van Beroep voor de Examens, de Geschillenadviescommissie of de Klachtencommissie van de UT.

Procedure bij College van Beroep voor de Examens (CBE)

Ben je het oneens met een beslissing van een examinator of de examencommissie van je opleiding, zoals een cijfer voor een vak, afwijzen van een verzoek voor een extra herkansing of bijvoorbeeld met een NBSA? Je kunt een beroepschrift indienen. 

Als je te laat een beroepschrift indient, kan je beroep niet-ontvankelijk worden verklaard. Alleen als je te laat indient door een zeer bijzondere persoonlijke overmachtssituatie, kan het beroep alsnog in behandeling worden genomen. Maar zo’n overmachtsituatie wordt niet snel aanwezig geacht.

Hoorzitting

Beslissing van het CBE

Contact

Het Klachtenloket is ondergebracht bij de balie van Student Services op in het Contact Centre.

Meer informatie over allerlei UT regelingen vind je in het Studentenstatuut van de UT.