FAQ Studiekeuzecheck

Via de studiekeuzecheck kom je er samen met de opleiding achter of de studie echt goed bij je past. De studiekeuzecheck is bedoeld voor jou om je uiteindelijke keuze te toetsen. 

Wettelijk gezien moeten alle universiteiten en hogescholen jou het recht geven op een studiekeuzecheck als je je uiterlijk op 1 mei hebt aangemeld. Hogescholen en universiteiten kunnen je ook verplichten om mee te doen aan zo’n studiekeuzecheck. Als je hier niet aan meedoet, kan de instelling beslissen je niet toe te laten tot een opleiding. Hoe de studiekeuzecheck eruitziet, verschilt per hogeschool of universiteit en zelfs per opleiding. 

Voor opleidingen met (decentrale) selectie is er geen studiekeuzeactiviteit, omdat er al selectie en onderzoek naar motivatie als verplicht onderdeel in de selectieprocedure zit.

Van studiekeuzecheck naar inschrijving

De studiekeuzecheck is er dus voor jou om jouw uiteindelijke studiekeuze te toetsen. De studiekeuzecheck is echter geen selectiemiddel. Wél kunnen er verschillende adviezen na het doorlopen van de studiekeuzecheck voor jou uitkomen:

Ongeacht welk advies je krijgt: het resultaat van de studiekeuzecheck is niet bindend. De uitkomst van de studiekeuzecheck is een advies. Ongeacht het advies, het bepaalt niet of je wel of niet mag starten met je opleiding.

Opleidingen met verplichte studiekeuzecheck

Bij sommige opleidingen is het verplicht om deel te nemen aan de studiekeuzecheck.

Bovenstaande opleidingen hebben verplichte matching. 

Let op de deadlines

Opleidingen kunnen verschillende deadlines voor de verplichte studiekeuzecheck hanteren. Bekijk de opleidingssites voor de specifieke data.

Opleidingen zonder verplichte studiekeuzecheck

Alle bacheloropleidingen van de Universiteit Twente die geen (decentrale) selectie of loting hebben, doen een studiekeuzecheck door middel van studiekeuzeactiviteiten. Dit zijn: 

De opleidingen Technische GeneeskundePsychology en University College Twente (ATLAS) (Engelstalige website) kennen geen studiekeuzecheck, maar hebben een andere procedure. Kijk op de opleidingssite of op de toelatingspagina (Engels) voor meer informatie.

  • Kan je je voor meerdere opleidingen tegelijk aanmelden en aan de studiekeuzecheck meedoen?

    Ja, dat kan. In Studielink kun je je voor meerdere opleidingen tegelijk aanmelden en dat betekent dat je als studiezoeker meerdere uitnodigingen voor (verplichte) deelname aan een studiekeuzeactiviteit kan ontvangen. We adviseren je om vooral deel te nemen aan studiekeuzeactiviteiten om zo uiteindelijk zelf een goede studiekeuzecheck te kunnen doen.

  • Wanneer is de aanmelding compleet?

    Je wordt ingeschreven als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

    • Je hebt op tijd een aanmelding (verzoek tot inschrijving) gedaan in Studielink. 
    • Je voldoet aan de toelatingseisen.
    • Je hebt deelgenomen aan een eventuele studiekeuzeactiviteit (indien verplicht gesteld door de opleiding), loting of decentrale selectie.
    • De vereiste (gewaarmerkte) documenten zijn aanwezig.
    • Het collegegeld of de vergoeding is voldaan bij eigen overmaking of (digitale) machtiging.

    Regel bovenstaande vóór 1 september om aan onderwijs deel te kunnen nemen.

    Weigeren van aanmelding

    De aanmelding kan geweigerd worden, indien niet tijdig voor 1 september aan alle inschrijfvoorwaarden is voldaan. Alle stappen moeten voor 1 september zijn doorlopen om een aanmelding compleet te maken, en dus uiteindelijk ingeschreven te staan.