FIetsen in Twente

Het wordt steeds drukker in het verkeer. Steeds meer mensen kiezen voor de auto, maar ook op de fietspaden word het steeds drukker, waardoor er vaker ongelukken plaatsvinden. “Innovaties als elektrische fietsen, fatbikes maar ook bijvoorbeeld de fietssnelweg F35 tussen Enschede en Hengelo zorgen ervoor dat fietsers soms harder dan verantwoord gaan”, vertellen de onderzoekers.

De onderzoekers vertellen verder: “Het doel van ons onderzoek is fietsen zo plezierig en veilig mogelijk maken,  zodat mensen vaker de fiets pakken.” Daarvoor zoekt de onderzoeker nog proefpersonen die willen deelnemen aan de experimenten die de komende weken plaatsvinden rond de campus van de Universiteit Twente en het Twekkelerveld. In het bijzonder zijn ze opzoek naar niet-fietsers, oudere mensen en vrouwen.

Waar werken we aan?

Het onderzoeksproject Smart Connected Bicycles heeft als doel om fietsvervoer veiliger, betrouwbaarder en comfortabeler te maken. Om dit waar te kunnen maken, hebben zij fietstechnologieën gebruikt bij een elektrische fiets die werkt als waarschuwingssysteem.

De fietstechnologieën zijn vergelijkbaar met innovaties in auto’s. “Slimme technologieën voor automobilisten helpen om zo veilig mogelijk aan het verkeer deel te nemen”, vertellen de onderzoekers. De onderzoekers willen weten welke waarschuwingen en communicatievormen goed werken voor fietsers. Daardoor moet fietsen veiliger en leuker worden en pakken mensen hopelijk vaker de fiets. 

Wat vragen we van jou?

Wanneer je meedoet aan dit onderzoek, fiets je 3 rondes van 4 km op een elektrische fiets. Een onderzoeker zal dit meten. De eerste ronde fiets je zoals je altijd zou doen. De tweede en derde rondes fiets je met een waarschuwingssysteem die op verschillende manieren jou kan waarschuwen voor bepaalde situaties. Zo wordt er eenmaal gefietst met speciale handschoenen die een trilsignaal geven als het nodig is om wat langzamer te fietsen bij een gevaarlijke situatie. Na het fietsen vul je een vragenlijst in. Het onderzoek duurt ongeveer een uur. De route begint bij het Citadel gebouw op de Universiteit Twente, en gaat door het Twekkelerveld. 

Wie kan er meedoen en wanneer?

Mensen die 18 jaar of ouder zijn en kunnen fietsen kunnen meedoen aan dit onderzoek.

MEER INFORMATIE

Het programma is een samenwerking tussen de Universiteit Twente, Accell Group, TNO, Technische Universiteit Delft en Saxion Hogeschool. Deelnemers krijgen een voucher ter waarde van 10 euro om mee te doen aan dit onderzoek.

MAAK kennis met de onderzoeker

M.R. Boot (Mario)
Promovendus

Hoi! Ik ben Mario. Ik werk samen met het Smart Connected Bikes Team aan dit project. Mijn onderzoek betreft het begrijpen van hoe mensen opkomende technologie ervaren in de fietsruimte, en hoe technologie kan worden gerealiseerd zodat het fietservaringen optimaal verbetert. 

AANMELDEN VOOR DEZE STUDIE KAN MOMENTEEL NIET MEER

Er zijn genoeg deelnemers gevonden voor deze fase van het onderzoek. Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuwe studies bij de Universitet Twente, meld je dan hier aan.

Belangrijk te weten

  • Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek is altijd vrijwillig.
  • Als je je aanmeldt voor een studie krijg je altijd een automatische bevestigingsemail. In die mail staat wanneer je iets hoort van de onderzoeker.
  • In de mail staat ook meteen al een link naar de registratiepagina voor het onderzoek. 
  • Bij het starten van de vragenlijst wordt je toestemming tot deelname gevraagd. Je vult dan een zogeheten 'Toestemmingsformulier' in.
  • Een ethische commissie heeft naar dit onderzoek gekeken en een positief advies gegeven. De commissie zegt hiermee dat het onderzoek wetenschappelijk zorgvuldig is en dat het volgens deelnemersrechten wordt uitgevoerd.
  • Jouw contactgegevens worden alleen gebruikt zoals jij dat wilt. De gegevens delen we alleen met de onderzoeker van het onderzoek waar je aan mee wil doen. Heb je aangevinkt dat je graag op de hoogte blijft over nieuwe onderzoeken? Dan ontvang je maximaal 1x per maand een bericht. Mocht dit wijzigen, nemen we eerst contact met je op. Lees hier uitgebreid hoe we omgaan met persoonsgegevens.