HomeOnderzoekWetenschappelijke thema'sEngineering for a resilient worldAanpassingen aan klimaatverandering wereldwijd te ongecoördineerd

Aanpassingen aan klimaatverandering wereldwijd te ongecoördineerd

Een nieuw uitgebreid onderzoek van meer dan 1400 wetenschappelijke studies laat de uitdagingen zien van aanpassing aan klimaatverandering. Uit het onderzoek volgt belangrijke kritiek: het systematisch netwerken van verschillende groepen actoren is over het algemeen onvoldoende. Met name individuen en huishoudens die geraakt worden door de gevolgen van klimaatverandering dragen de grootste last. Diana Reckien, universitair hoofddocent aan de Universiteit Twente, is een van de coauteurs van het artikel dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.

Wereldwijde klimaatverandering raakt ons allemaal. Maar wie zijn betrokken als het gaat om het verminderen van de risico's van klimaatverandering, zoals droogte, overstromingen en bosbranden? Hoe gaan overheden, organisaties, bedrijven en individuen om met de gevolgen van de opwarming van de aarde? En waar en hoe werken ze al systematisch samen?

Een nieuwe studie biedt de eerste wereldwijde analyse van betrokkenen bij klimaatadaptatie en de rol die zij daarin spelen. Voor de publicatie beoordeelde een internationaal team van wetenschappers meer dan 1400 wetenschappelijke studies over aanpassing aan klimaatverandering. Diana Reckien, universitair hoofddocent aan de afdeling Stedelijke en Regionale Planning en Geo-Informatie Management (PGM; Faculteit ITC) is een van deze wetenschappers.

Dr. Diana Reckien

Deze publicatie brengt wereldwijd in kaart welke mensen en organisaties betrokken zijn bij adaptatie aan klimaatverandering en hoe ze dat zijn. Dit is belangrijk om te zorgen voor een meer gecoördineerde en gerichte reactie op de huidige en toekomstige gevolgen en risico's van klimaatverandering.

Dr. Diana Reckien

Gebrek aan samenwerking

De resultaten laten zien dat er wereldwijd veel gaten zitten in de verdeling van rollen en verantwoordelijkheden voor aanpassing. Bovenal is er een gebrek aan aanpassing die samenlevingen, infrastructuur en risicobeheer ingrijpend verandert om de enorme gevolgen van klimaatverandering aan te pakken. Verder is er een gebrek aan alomvattende samenwerking tussen verschillende overheids- en niet-overheidsactoren.

"Zoals we al zagen in een onderzoek dat ik heb uitgevoerd in buurten in New York City, verschilt de perceptie van wie verantwoordelijk is voor welk soort aanpassing of beperking sterk tussen sociale groepen en mensen die op verschillende manieren worden getroffen. Verschillende mensen hebben verschillende ideeën over wie wat moet doen om klimaatverandering aan te pakken", zegt Reckien.

Verschillen aanpakken

Tot nu toe hebben de gewone mensen en huishoudens die het meest worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering het zware werk van de implementatie van daadwerkelijke aanpassing moeten doen. Dit is met name het geval in het zuiden van de wereld, waar individuen en huishoudens de grootste last van de aanpassing moesten dragen. Deze groepen worden echter nauwelijks betrokken bij het ontwerp en de implementatie van institutionele veranderingen.

Het is belangrijk om het verschil tussen de situatie in stedelijke en niet-stedelijke gebieden op te merken. Op het platteland zijn individuele huishoudens de belangrijkste actoren en vindt er weinig coördinatie plaats. Maar overheden organiseren de aanpassingen wel veel vaker in steden. Volgens het onderzoek heeft de particuliere sector zich tot nu toe relatief weinig met aanpassing beziggehouden en is hij nauwelijks betrokken bij gezamenlijke maatregelen met andere actoren.

"Onze reacties om klimaatverandering tegen te gaan moeten gerichter zijn en in overeenstemming met de manier waarop mensen aankijken tegen de verschillende rollen, hun mogelijkheden en verantwoordelijkheden om de kracht van collectieve actie te benutten. De reacties moeten overheden in staat stellen acties zo efficiënt mogelijk en waar nodig te ondersteunen", benadrukt Reckien. "We zagen bijvoorbeeld dat ondervraagden die in het verleden aanzienlijk meer getroffen waren - vrouwen en ouderen - het gevoel hebben dat de gemeenschap hen moet helpen om zich aan te passen aan bijvoorbeeld hittegolven en hevige regenval. Eerdere ervaringen spelen echter ook een rol. In New York zagen Latijns-Amerikaanse en Afro-Amerikaanse ondervraagden aanpassing meer als een individuele taak - mogelijk gerelateerd aan eerdere ervaringen met (een gebrek aan) lokale overheidsdiensten in hun gebieden."

Meer informatie

Dr. Diana Reckien is universitair hoofddocent Klimaatverandering en Stedelijke Ongelijkheid aan de Faculteit Geo-Informatiewetenschappen en Aardobservatie, Universiteit Twente, Nederland. Haar wetenschappelijke publicatielijst bestaat uit 70 publicaties, waaronder 25 peer-reviewed tijdschriftartikelen, meerdere boekhoofdstukken en drie speciale uitgaven. De publicatie waaraan ze meeschreef, getiteld 'A global assessment of actors and their roles in climate change adaptation', is donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.

DOI: 10.1038/s41558-023-01824-z

Een eerder onderzoek dat ze leidde op dit onderwerp, getiteld ‘Who is responsible for climate change adaptation?’ publiceerd ze in 2019 in het tijdschrift Environmental Research Letters.

DOI: 10.1088/1748-9326/aaf07a

K.W. Wesselink - Schram MSc (Kees)
Wetenschapscommunicatiemedewerker (aanwezig ma-vr)