1. Home
  2. Student stories
  3. Social sciences op een technische universiteit: is dat écht zo technisch?

Social sciences op een technische universiteit: is dat écht zo technisch?

Denk je aan een technische universiteit, dan denk je waarschijnlijk aan studies als Civiele Techniek, Informatica of Elektrotechniek. Maar wist je dat je op de Universiteit Twente – een technische universiteit – ook sociale wetenschappen kunt studeren? 

Foto van Redactie
Redactie
Een student zit in de vensterbank te kijken naar een andere student die een VR bril draagt.

Zo kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor een studie Communicatiewetenschappen, Gezondheidswetenschappen, Psychologie of Bestuurskunde. Maar dit kan een spannende stap zijn. Want wat kan je precies verwachten van een sociale studie op een technische universiteit? En misschien nog wel belangrijker: wat niet? In dit artikel zetten we de belangrijkste misvattingen op een rij.

Nee, je hoeft niet te leren programmeren

Dé angst van menig student die bewust voor een sociale studie kiest: bètavakken. Oké, uitzondering daargelaten, maar de meeste studenten binnen de sociale wetenschappen zijn dolgelukkig om eindelijk wis-, natuur-, scheikunde - en andere technische vakken - achter zich te laten. Het is dus ook niet gek dat je je misschien afvraagt in hoeverre je deze vakken nog nodig gaat hebben als student sociale wetenschappen op een technische universiteit. Hoe tech-savvy moet je eigenlijk zijn? En moet je leren programmeren, bijvoorbeeld? 

Nou, be assured: er wordt zeker niet van je verwacht dat je tijdens je opleiding leert programmeren. Tenminste, als je dat niet wilt! Mocht je een uitstapje willen maken naar de wondere wereld van de techniek kan dat altijd – je zit immers op een technische universiteit. Zo kan je bijvoorbeeld voor een vak kiezen waarin je de basis van programmeren leert om een digitaal, sociaalwetenschappelijk experiment op te zetten. Maar dit hoeft natuurlijk niet: een sociale studie is een sociale studie – en daar leer je dan ook voor. Geen verplichte technische vakken of opdrachten, dus!

Toch ontkom je niet aan één belangrijk bètavak: statistiek. Bij een wetenschappelijke opleiding hoort dataverzameling en -analyse, en om zelfstandig onderzoek uit te kunnen voeren moet je dit onder de knie hebben. Dit onderdeel is dus ook verplicht. Voor de meeste studenten niet hun favoriete vak, maar hey – er zijn je duizenden anderen voor gegaan, dus ook jij overleeft dit wel!

Nee, je zit niet in een ‘social science bubbel’

Laten we eerlijk zijn: als student sociale wetenschappen op een technische universiteit ben je in de minderheid. Je zult dus wel heel close zijn met je studiegenoten en nauwelijks in contact komen met alle technische studenten. Toch?

Niet echt! Oké, over het algemeen ga je natuurlijk het meeste om met de studenten van je eigen opleiding, maar dat komt niet omdat je in een ‘social science bubbel’ zit. Sterker nog, je wordt zelfs heel erg gestimuleerd om samen te werken met studenten uit andere disciplines! Door het Twente Onderwijs Model van de Universiteit Twente kan het maar zo zijn dat je tijdens een project over, bijvoorbeeld, wetenschapscommunicatie, digitale verdienmodellen of gezondheidsbeleid samenwerkt met een student Computer Science, Creative Technology of Industrial Design Engineering.

Het idee dat je volledig afgezonderd en ‘op een eilandje’ zit als student sociale wetenschappen op een technische universiteit, klopt dus gelukkig niet. Ondanks dat de sociale- en technische vakgebieden ogenschijnlijk mijlenver uit elkaar liggen, is niets namelijk minder waar. Want wat is de moderne samenleving zonder technologie – en wat heb je aan technologie als er geen maatschappelijke toepassingen zijn?

Nee, je beperkt jezelf niet op een technische universiteit

Misschien ben je wel bang dat, zodra je gaat studeren aan een technische universiteit, je binnen de kortste keren verandert in een ultieme technologie-nerd die nergens anders meer over kan praten en onophoudelijk preekt over de ‘technological fix’. Want krijg je geen tunnelvisie, als je zoveel met technologie bezig bent? Wordt je expertise niet te specifiek? Je wilt jezelf toch niet beperken?

Nou, gelukkig is een interesse in technologie geen besmettelijk virus dat langzaamaan je leven overneemt. Het is dus zeker niet zo dat op een technische universiteit alles om technologie draait, vooral niet in de sociale wetenschappen. Sterker nog: je bent ook kritisch op technologieën en de manier waarop ze de samenleving beïnvloeden. Dit analyserend vermogen en deze kritische manier van denken kun je ook toepassen op andere vraagstukken. En dat doe je dan ook tijdens je studie, net als op iedere andere opleiding in de sociale wetenschappen. Het verschil zit ‘m in het perspectief: op een technische universiteit probeer je altijd de rol van nieuwe technologie mee te nemen in de grotere context en het sociaal-maatschappelijke vraagstuk.

Maar… Wat is social sciences studeren aan een technische uni dan wél?

Kort gezegd: soms een uitdaging, maar ook een verrijking van je kennis en skills! Onze moderne, digitale samenleving verandert snel en dat heeft een grote impact op sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Het maakt ze complex en de ontwikkelingen lastig te voorspellen, omdat we niet altijd weten hoe mensen op nieuwe technologieën reageren – en hoe ze onze samenleving beïnvloeden op economisch-, beleids- en communicatieniveau. Op een technische universiteit is hier extra aandacht voor en dat kan een uitdaging zijn.

Aan de andere kant leer je hier ook heel veel van! Omdat je gewend bent om na te denken over de invloed van technologische ontwikkelingen, krijg je een heel toekomstgerichte blik. Technologie is immers niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven – en dit zal hoogstwaarschijnlijk alleen nog maar meer worden. Een goede voorbereiding voor de toekomst, dus. En het geeft je een voorsprong op de toekomstige arbeidsmarkt!

Ben je toch nog een beetje huiverig om een sociale studie te gaan doen op een technische universiteit? Geef je dan eens op voor een Meeloopdag en ervaar het zelf!

Gerelateerde verhalen