1. Home
  2. Student stories
  3. Pasta pesto 2.0: tips voor de ultieme studentenmaaltijd

Pasta pesto 2.0: tips voor de ultieme studentenmaaltijd

Dé klassieker onder ons studenten is natuurlijk de pasta pesto. Deze pasta is makkelijk, snel, goedkoop en ook nog eens lekker. Genoeg redenen dus waarom hij in de meeste studentenhuizen minimaal een keer per week op tafel staat. Maar hoe til je deze studentenmaaltijd naar een hoger niveau? Met deze tips transformeer je een eenvoudige pasta pesto in een culinair hoogstandje. 

Foto van Marit
Marit
Een bord pasta pesto met tomaten en sla.

De basis

Vrijwel iedere pasta pesto bestaat uit een aantal noodzakelijke ingrediënten: pasta, geraspte kaas, peper en zout en natuurlijk het allerbelangrijkste, de pesto! Je kookt de pasta gaar, voegt naar smaak pesto toe en topt het af met zout en peper en wat geraspte kaas. Is dit hoe jij je pasta pesto standaard maakt? Lees dan zeker de volgende tips, want er valt nog een hoop te verbeteren!

De pasta

Laten we eerlijk zijn, als student pak je waarschijnlijk de eerste de beste pasta die je nog in je kast hebt staan. Maar eigenlijk is de pastasoort die je kiest, best wel belangrijk! Als je de luxe hebt om te kiezen, kies dan voor penne, fusilli of farfalle. Deze pastasoorten hebben vormen die de pestosaus goed vasthouden, waardoor ze makkelijk eten en elke hap rijk aan smaak is! Om optimaal van je pasta te kunnen genieten, kook je de pasta het beste al dente.

Toevoegen van groenten

Het basisrecept voor pasta pesto is prima, maar natuurlijk niet zo gezond. Een makkelijke manier om je pasta pesto voedzamer te maken, is door groenten toe te voegen. Allereerst de smaakmakers ui en knoflook, die eigenlijk in geen enkele maaltijd mogen ontbreken. Deze fruit je in de pan, waarna je de pesto toevoegt. Zelf vind ik cherrytomaatjes vervolgens een lekkere toevoeging. Bak ze even kort mee, zodat ze een beetje openbarsten. Ook broccoli, courgette of champignons zijn een goede aanvulling. Serveer het tot slot met wat rucola en je huisgenoten zullen gegarandeerd onder de indruk zijn.

Goede ingrediënten

We weten allemaal dat studenten niet het grootste budget te besteden hebben. Maar met een paar slimme keuzes, krijgt jouw pasta pesto al een hele upgrade. Vervang bijvoorbeeld geraspte kaas eens door Parmezaanse kaas (en dat mag best van eigen merk zijn) voor een rijke, pittige smaak. Verder is de pesto natuurlijk de ruggengraat van dit recept, dus kies je het beste voor een van goede kwaliteit, bijvoorbeeld pesto uit het versschap.

Eigengemaakte pesto

Je eigen pesto maken is makkelijker dan je denkt en is echt de moeite waard! Niks mis met een potje uit de supermarkt, maar eigengemaakte pesto is echt een game changer. Je maakt hem als volgt: rooster 75 gram pijnboompitjes in een droge koekenpan. Stop dit vervolgens samen met 75 gram Parmezaanse kaas en 50 gram basilicumblaadjes in een keukenmachine en mix dit tot een puree ontstaat. Hier voeg je zo’n 150 milliliter extra vergine olijfolie toe. Voeg peper en zout naar smaak toe en voila, je homemade pesto is af! Het hele recept lees je hier.

Helaas zijn pijnboompitjes niet goedkoop, zeker niet voor een student! Gelukkig kun je met de volgende slimme tip hierop besparen. In de supermarkt worden pijnboompitjes in verschillende schappen verkocht, waaronder bij het bakschap, saladeschap en notenschap. Belangrijk is om te letten op de kiloprijs en die is bij het notenschap vaak het laagst!

Variaties

Met pasta pesto kun je alle kanten op! Zelf vind ik het altijd erg lekker om de saus wat romiger te maken, door bijvoorbeeld wat kookroom of crème fraîche toe te voegen. Ook kun je ervoor kiezen om eiwitten toe te voegen, bijvoorbeeld met kipfilet stukjes of een vleesvervanger. Voor de kaasliefhebbers: ook stukjes mozzarella zijn een lekkere toevoeging. Als je eens wat anders wilt, probeer dan eens rode pesto, gemaakt van zongedroogde tomaatjes. Zo kun je eindeloos variëren en je pasta pesto naar eigen smaak aanpassen!

Bewaaradvies

Mocht je (in het zeldzame geval 😉) pasta pesto over hebben, dan kun je het prima een dagje afgesloten in de koelkast bewaren en de volgende dag als lunch of avondeten opwarmen. Of vries je restje in, zodat het nog langer goed blijft (zo’n drie maanden). Handig als je later eens geen zin hebt om te koken!

Of je nu een snelle maaltijd wilt maken, of indruk wilt maken op je huisgenoten, vrienden of familie, met deze tips zet je altijd een lekkere pasta pesto op tafel. Eet smakelijk!

Gerelateerde verhalen