1. Home
  2. Student stories
  3. Eten op de uni: waar moet je zijn voor de lekkerste maaltijd?
Leestijd: 10 min.
Delen

Eten op de uni: waar moet je zijn voor de lekkerste maaltijd?

Vrijwel elk gebouw op de Universiteit Twente heeft wel zijn eigen restaurant, elk met zijn eigen charme en specialiteiten. Maar hoe kies je nou een leuke eetplek, met zoveel aanbod? Om jou de volgende lunchpauze keuzestress te besparen, testten wij alle restaurants op de campus voor je uit! 

De kantine in de waaier op de campus van de UT

Welk restaurant op de campus komt het best uit de test? ⭐ 

Lemons & Beans 

Lemons & Beans, een van de Appèl catering vestigingen op de uni, vind je in de Technohal. Op deze locatie is het assortiment volledig vegetarisch, van de vers belegde broodjes en het gebak tot aan de frituursnacks. Probeer zeker eens het broodje omelet of het broodje hummus, beide lekkere verse en ruim belegde broodjes! Ook voor een goede kop koffie of thee ben je hier aan het juiste adres.  

Vooral de soepen van dit restaurant zijn echt een aanrader. Iedere dag staan er twee soorten verse soep klaar. Hoewel de andere Appèl locaties ook soep verkopen, smaken ze hier toch het lekkerste. Naast de meer standaard soepen heb je ook vaak keuze uit een iets meer bijzondere soep, zoals rode curry of Japanse soep. Tot slot is Lemons & Beans gezellig ingericht, dus het is ook nog eens een fijne plek om je lunch op te eten. Het restaurant is niet groot, maar daardoor wel extra knus. En bonuspunten voor de service, want het personeel is super vriendelijk!   

Eten:⭐⭐⭐⭐⭐ 

Sfeer:⭐⭐⭐⭐⭐ 

Prijs-kwaliteitverhouding:⭐⭐⭐⭐ 

De Waaier

In de Waaier vind je het grootste assortiment aan warme en koude gerechten op de campus. Ook hier verkopen ze allerlei soorten broodjes, soepen en snacks, maar je hebt meer keuze dan in de andere restaurants. En niet te vergeten: woensdag is de welbekende frietdag bij de Waaier! Het is de uitgelezen plek voor een snelle en betaalbare avondmaaltijd; voor €6.75 kun je hier van maandag tot donderdag tussen 17:00 en 18:30 (en tot 18:00 op vrijdag) dineren. 

Iedere week is er een ander menu, met iedere dag keuze uit twee verschillende maaltijden - waarvan een vegetarisch. De maaltijden zijn prima, zeker voor de prijs die je ervoor betaalt. De Waaier zelf is echter niet de meest sfeervolle plek om te eten en het is er vaak erg druk, zeker tijdens de lunch!   

Eten:⭐⭐⭐⭐ 

Sfeer: ⭐⭐⭐ 

Prijs-kwaliteitverhouding:⭐⭐⭐⭐ 

Subway

Voor goed belegde broodjes naar eigen smaak ben je bij Subway in het Atrium van de Bastille aan het juiste adres! Het assortiment is hetzelfde als bij andere Subways, maar dat maakt een eigen locatie op de campus niet minder handig. Helaas heeft Subway geen eigen zitplekken: het is dus vooral handig voor een lunch to go. Tip: via de Uniondeals kun je een Sub met korting scoren! Je krijgt namelijk korting als je met een grote groep gaat eten of wanneer je tussen 17:00 en 19:00 een Sub haalt.   

Eten:⭐⭐⭐⭐ 

Sfeer: ⭐⭐⭐ 

Prijs-kwaliteitverhouding:⭐⭐⭐⭐  

Frosty’s  

Aan de boulevard, naast de ingang van de Bastille, vind je Frosty’s. Dit begon in 2022 als ijswinkeltje, maar wordt in de wintermaanden omgetoverd tot poké bowl afhaalrestaurant. Bij Frosty’s heb je ruime keuze uit allerlei smaken vegan schepijs. In de winter kun je er zelf je eigen poké bowl samenstellen voor een vaste prijs. Vergeleken met andere poké bowl zaken zijn deze zeker niet duur. Zowel de poké bowls als het ijs zijn daarnaast ook erg lekker. Helaas is het restaurantje maar zo’n 15 m2, dus je ijs of poké bowl binnen opeten zit er niet in. Met mooi weer kun je wel lekker op het terras zitten. 

Eten:⭐⭐⭐⭐ 

Sfeer: ⭐⭐⭐ 

Prijs-kwaliteitverhouding:⭐⭐⭐⭐ 

Restaurant & Grand Café The Gallery 

Een onder studenten iets minder bekend restaurant is Restaurant & Grand Café The Gallery. Dit maakt deze plek echter niet minder de moeite waard! Je kunt hier terecht voor lekkere, diverse lunches, zowel warm als koud. Denk bijvoorbeeld aan verse broodjes, pasta’s, friet (lekker gekruid!) en gefrituurde snacks. Het restaurant is vooral gericht op à la carte lunch en wat minder op afhaal, hoewel dit ook mogelijk is.  

In dit restaurant kom je vooral mensen van de bedrijven van The Gallery tegen en niet zo vaak studenten. Hierdoor is het relatief rustig en hoef je dus meestal niet in de rij te staan! Het restaurant zelf is modern, ruim en licht en een prima plek om te zitten. Vergeleken met andere restaurants op de uni liggen de prijzen wel iets hoger. 

Eten:⭐⭐⭐⭐ 

Sfeer: ⭐⭐⭐⭐ 

Prijs-kwaliteitverhouding:⭐⭐⭐ 

Brownies & Downies 

Brownies & Downies, gelegen in de Spiegel en ver verwijderd van de universiteitscollegezalen, is eigenlijk meer een gezellig café dan echt een restaurant. Toch weet het heerlijke zelfgemaakte brownies en koffie te serveren. Vooral de Oreo brownies zijn populair onder studenten. Dankzij de relaxte sfeer (samen met een fantastisch uitzicht op de tuinen van de universiteit), is het de perfecte plek om te genieten van... nou ja, een brownie! 

Eten: ⭐⭐⭐⭐ 

Sfeer:⭐⭐⭐⭐ 

Prijs-kwaliteiterhouding:⭐⭐⭐⭐ 

Appèl Langezijds, Ravelijn en Horst

Appèl, de cateringservice van de universiteit, verzorgt het eten in verschillende cafetaria's verspreid over de campus, waaronder in Langezijds, Ravelijn en de Horst. Op deze locaties heb je meer dan genoeg keuze: van verse broodjes en soep tot warme maaltijden, die je gemakkelijk de dag door helpen. Over de kwaliteit van het eten valt nauwelijks te klagen. De meeste studenten komen hier om te eten, dus je komt altijd wel mensen tegen, ongeacht het tijdstip, al is het er tijdens de lunchpauze vaak het drukst.  

Eten: ⭐⭐⭐⭐ 

Sfeer:⭐⭐⭐⭐ 

Prijs-kwaliteitverhouding:⭐⭐⭐ 

Coop (bakkerij)

In de supermarkt van de universiteit, de Coop, is het altijd druk. Of het nu studenten, werknemers of universiteitsmedewerkers zijn, Coop verenigt mensen met één ding: de universele liefde voor broodjes. Van croissants tot tosti's, de bakkerij heeft een breed assortiment – geen wonder dat ze altijd uitverkocht zijn voordat de werkdag voorbij is. Let er wel op dat de prijzen vergeleken met andere supermarktbakkerijen aanzienlijk hoger zijn. Daarnaast laten hun kaascroissants om een of andere reden te wensen over, maar we weten niet precies waarom. 

Eten: ⭐⭐⭐ 

Sfeer:⭐⭐⭐ 

Prijs-kwaliteitverhouding:⭐⭐⭐ 

Starbucks

Goede oude Starbucks. Overal waar je kijkt, zie je er een: de universiteit is geen uitzondering. Centraal gelegen tussen de collegezalen en de recreatiegebieden, is de universitaire Starbucks een gezellig klein café met alle seizoensgebonden Starbucks drankjes en snacks, maar zonder het 'groene' thema waar de meeste Starbucks om bekend staan. Verspreid door het café staan bureaus en tafels om te studeren en koffie te drinken. Je weet precies waar je voor betaalt en wat je krijgt als je naar Starbucks gaat. Sommige mensen haten het, andere vinden het geweldig. 

Eten: ⭐⭐⭐⭐ 

Sfeer:⭐⭐⭐⭐ 

Prijs-kwaliteitverhouding:⭐⭐⭐ 

Sportkantine

De Sportkantine bevindt zich in het Sportcentrum, de alles-in-een sportfaciliteit van de universiteit. Van gefrituurde snacks tot koude biertjes, de Sportkantine heeft alles wat je nodig hebt na die lange volleybalsessies. Een specialiteit van de Sportkantine is de maandelijkse burger: elke maand zijn de studenten die achter de bar staan verantwoordelijk voor het creëren van een nieuwe burger van de maand. Bovendien is het eten in de Sportkantine relatief goedkoop vergeleken met andere restaurants, en ook 's avonds geopend, dus verzamel je vrienden en breng je avond door in het sportcentrum! 

Eten: ⭐⭐⭐⭐ 

Sfeer:⭐⭐⭐⭐ 

Prijs-kwaliteitverhouding:⭐⭐⭐⭐⭐ 

Theatercafé 

Zit je te blokken voor je tentamens in de Vrijhof en wil je een break inlassen? Dan is het Theatercafé niet ver weg. Oké, de menukaart is klein en de keuze niet reuze, maar voor een simpele lunch, avondmaaltijd of koffiebreak (probeer de cheesecake bij serieuze cravings) kun je er prima terecht. Op de lunchkaart vind je bijvoorbeeld tosti’s of een broodje kroket, en in de avond kun je hotwings of verschillende burgers (kip, rund of vega) bestellen. Lekker, al weten we niet helemaal zeker wat we moeten vinden van de zoetzure saus bij de nacho’s... Niet per se de goedkoopste optie op de campus, maar vergeleken met andere restaurants is het toch best betaalbaar (12 tot 14 euro voor een burger). En een dikke vette plus is het terras in de zomer! 

Eten: ⭐⭐⭐⭐ 

Sfeer:⭐⭐⭐⭐⭐ 

Prijs-kwaliteitverhouding:⭐⭐⭐ 

Pizza-automaat 

De pizza-automaat, beroemd om zijn maaltijden na een feestje, is niet bepaald wat we 'lekker eten' zouden noemen. Natuurlijk is elke pizza lekker, vooral na een avondje stappen wanneer de tentamenperiode voorbij is, maar er zijn grenzen. De pizza-automaat staat vlak naast de Bastille en biedt vier soorten diepvriespizza's, opgewarmd en verpakt in een overvloed aan kaas en vet. Er speelt zelfs een vrolijk deuntje wanneer je je bestelling plaatst. 

Om eerlijk te zijn, de pizza is niet eens zo slecht - het is vooral de prijs die tegenvalt. Een diepvriespizza uit een supermarkt in de buurt kost een fractie van de prijs en is waarschijnlijk nog een stuk lekkerder ook: de pizza uit de automaat heeft nauwelijks tomatensaus en van de vier opties is er maar één (de Margherita) vegetarisch. Zeker de prijs niet waard, laat staan het risico van het proberen van de dubieuze automaatpizza. 

Eten: ⭐⭐⭐ 

Sfeer: ⭐⭐⭐ 

Prijs-kwaliteitverhouding:⭐ 

En de winnaar is...

Na uitgebreid testen kan er toch maar een winnaar zijn. Of twee, in ons geval, want wij konden echt niet kiezen: Lemons & Beans en de Sportkantine. Voor een gegarandeerd lekkere maaltijd en een gezellige sfeer voor een goede prijs, ben je bij deze plekken aan het juiste adres!

Wil je, om wat voor reden dan ook, iets fanciers – bijvoorbeeld omdat je net je scriptie hebt verdedigd? Dan kan je bij het restaurant van het UPark Hotel terecht voor een echte fine dining experience. Niet meegenomen in deze lijst want *duur*, maar we hebben goede verhalen gehoord. En in de tussentijd: probeer vooral de budget-proof opties van deze lijst!

Gerelateerde verhalen