1. Home
  2. Student stories
  3. Websites die iedere student zou moeten kennen
Leestijd: 7 min.
Delen

Websites die iedere student zou moeten kennen

Studeren met alleen Google en je studieboeken is verleden tijd! Tegenwoordig zijn er talloze websites te vinden die studeren net een stukje makkelijker maken. Natuurlijk kennen we inmiddels allemaal ChatGPT, maar er is meer dan dat. I don’t gatekeep, dus bij deze: dit zijn de handigste websites die je helpen slimmer en sneller te studeren!

Foto van Marit
Marit
Twee studenten achter hun laptops aan het studeren.

Studeersnel

Hoe vervelend is het als je weer eens opdrachten moet maken waar geen antwoorden van worden gegeven? Met Studeersnel is dat verleden tijd! Studeersnel is een website voor studenten, door studenten. Deze website staat vol met samenvattingen, oude tentamens, uitwerkingen van zelfstudieopdrachten en meer, allemaal geüpload door andere studenten. Tegenwoordig kun je ook vragen stellen aan AI.

Al het materiaal is geordend per universiteit, studie en vak, waardoor je precies de documenten vindt die jij nodig hebt! Met een gratis account heb je toegang tot het meeste materiaal, maar voor sommige documenten heb je een Premium-account nodig. Maar geen zorgen: in plaats van hiervoor te betalen, kun je ook je eigen studiemateriaal uploaden, waardoor je 14 dagen Premium-toegang krijgt (per document)!

Schrijfhulp

Met schrijfhulpen zoals Grammarly of Schrijfhulp Academisch Nederlands schrijf jij met gemak een foutloos essay. Grammarly is een AI-gestuurde tool die je grammatica, spelling en stijl controleert en suggesties voor verbetering doet terwijl je typt. Je kunt documenten uploaden, maar ook Grammarly voor je desktop of een extensie voor Chrome downloaden. Zo verbetert Grammary al je teksten, waar je ook schrijft.

Helaas heb je voor sommige functies in Grammarly een Premium-account nodig. Ook is Grammarly voor Engelstalige teksten ontwikkeld. Gelukkig biedt de Universiteit Twente ook een gratis account aan voor een schrijfhulp voor Nederlands- en Engelstalige teksten: Schrijfhulp Academisch Nederlands. Met deze tool krijg je toegang tot allerlei handige functies. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoeveel vage of informele woorden je gebruikt, en welke woorden vaak terugkomen.

Scribbr

Tijdens het schrijven van een scriptie of essay is Scribbr je beste vriend! Op Scribbr vind je honderden artikelen die hulp bieden bij allerlei scriptie-gerelateerde onderwerpen. Wil je bijvoorbeeld weten hoe je een goede inleiding schrijft of welke statistische toets je moet kiezen? Scribbr legt het voor je uit! Verder kun je je scriptie laten controleren op plagiaat of laten nakijken door experts (al is dit laatste wel betaald). Ook handig: met de bronnengenerator heb je je literatuurlijst zo af!

Mendeley

Over bronnen gesproken: het bijhouden van je bronnen en er op de juiste manier naar refereren is soms best uitdagend. Mendeley maakt je studieleven een stuk makkelijker door je te helpen met het organiseren van en refereren naar je bronnen. In de Mendeley Reference Manager app kun je al je bronnen opslaan en ook gedeelde lijsten maken met projectgenoten. Via de meeste databases kun je citaten downloaden, maar je kunt ze ook in de app handmatig invoeren.

Nog handiger is het om ook de Mendeley Web Importer extensie te downloaden. Met één klik op de knop staat je referentie zo in je Mendeley literatuurlijst. Als je vervolgens ook nog de Mendeley Cite tool downloadt, kun je in Word je referenties direct op de juiste plek in de tekst plaatsen. Mendeley zorgt er dan voor dat je referenties en referentielijst in de juiste stijl bijgehouden worden.

Quizlet

Het stampen van termen en definities is niet altijd makkelijk. Gelukkig is daar Quizlet, om dit net een stukje eenvoudiger én leuker te maken! Je kunt hier je eigen flashcards aanmaken, maar je kunt ook oefenen met een van de vele sets die door andere gebruikers zijn gemaakt. Of je nu anatomie moet leren, begrippen moet stampen of formules moet onthouden, bij Quizlet ben je aan het juiste adres.

Trello

Als student zijnde heb je altijd genoeg te doen. Soms is het dan ook best lastig om overzicht te houden en goed te plannen wat je wanneer af moet hebben. Herkenbaar? Dan is Trello wat voor jou! Hier kun je verschillende borden maken met to-do lijstjes en je taken organiseren door labels of data toe te voegen of andere leden een taak toe te wijzen. Ben je met een taak bezig of is deze inmiddels klaar? Verplaats hem dan eenvoudig naar de desbetreffende lijst. Niets geeft zo'n tevreden gevoel als het zien van taken die je hebt afgevinkt, toch?

Canva

De meeste studenten zullen deze website wel kennen, maar toch is hij onmisbaar in deze lijst: Canva. Hier ontwerp je al je presentaties, posters, video’s en andere documenten, om ze net dat ene beetje extra te geven. Canva is gemakkelijk in gebruik, dus ook als je geen ster bent in ontwerpen ziet jouw presentatie er straks super professioneel uit.

Wiskunde websites

Vroeg of laat krijgt bijna iedere student aan de Universiteit Twente er mee te maken: wiskunde. Of het nou gaat om calculus of statistiek, je zult er doorheen moeten. Gelukkig zijn er allerlei handige websites die je helpen een moeilijke opdracht op te lossen. De websites Math Insight, Pauls Online Math Notes en Mathematics LibreTexts bieden heldere uitleg en oefenopdrachten (met antwoorden!), die zelfs de meest ingewikkelde concepten begrijpelijk maken. Bij WolframAlpha kun je al je opdrachten invullen en krijg je antwoorden en geplotte functies terug.

BioDigital

Ondanks dat deze website vooral nuttig is voor de medische studenten onder ons, wil ik hem toch even noemen omdat hij mij erg geholpen heeft bij het leren van anatomie: BioDigital. Hier kun je met behulp van 3D modellen de gehele anatomie van het menselijk lichaam leren. Je kunt alle structuren in de modellen aanklikken en hier informatie over lezen. Super handig als je bijvoorbeeld alle spieren moet onthouden!

AI tools

Als laatste in dit lijstje mogen AI-gerelateerde websites natuurlijk niet ontbreken. ChatGPT is altijd handig voor het stellen van al je vragen en om te brainstormen. Copilot dient hetzelfde doel, met als bijkomend voordeel dat je ook met een gratis account afbeeldingen kunt genereren, in tegenstelling tot ChatGPT. Kleine disclaimer: deze websites zijn natuurlijk perfect om je te helpen, maar laat ze niet een hele tekst genereren. De universiteit checkt namelijk op plagiaat, dus zorg ervoor dat jouw werk echt van jou is en niet door AI geschreven (daar leer je ook nog eens meer van😉). Voor het uitvoeren van onderzoek is er tot slot Research Rabbit, een tool die je helpt gerelateerde wetenschappelijk artikelen en bronnen te vinden.

Met deze tools wordt studeren een stuk leuker en efficiënter. Work smarter, not harder!

Gerelateerde verhalen