1. Home
  2. Student stories
  3. Hoe overleef je een all-nighter? 10 tips!
Leestijd: 8 min.
Delen

Hoe overleef je een all-nighter? 10 tips!

Who needs sleep anyway? Iedere student heeft zich er wel eens schuldig aan gemaakt en toch heeft iedereen er een hekel aan: een nacht doorhalen. Tijdens die schemerige uren halverwege je studiesessie kijk je weemoedig naar je bed en vraag je je af hoe je hier bent beland. Nee, een hele nacht doorhalen is meestal geen goed idee - er gaat niets boven een goede 8 uur slaap. Heb je toch geen andere keuze? Gefeliciteerd: er staat je een lange nacht te wachten. Maar met deze tips overleef jij ook dit nachtje doorhalen!

Foto van Wisang
Wisang
Studenten achter hun laptop

In mijn (toegegeven, erg korte) leven heb ik geleerd dat a) ik niet zoveel slaap nodig heb als andere mensen en dat b) het enorm helpt om een ochtendmens te zijn. Ik heb dus veel nachten doorhalen vermeden door gewoon vroeg op te staan. Iedereen kan een nacht doorhalen vermijden door goed te plannen en dagen of zelfs weken van tevoren te beginnen met studeren - of door gewoon bij te blijven met de lesstof. Maar, ik ben hier niet om je te vertellen 'ik zei het toch', dus laten we beginnen met de tips! 

1. Doe een powernap 

Als je van tevoren weet dat je de hele nacht gaat doorstuderen, sla dan het interne debat over of het een goed of slecht idee is en ga meteen naar bed. Het is een wonder wat één of twee uur extra slaap voor je kan doen zodra de zon ondergaat: je zult veel langer wakker kunnen blijven. Hoewel je werk misschien niet van de beste kwaliteit zal zijn, krijg je in ieder geval wat meer werk gedaan en kun je later alles nog een keer nalopen wanneer je weer uitgerust bent. 

2. Bereid je omgeving voor 

Zorg ervoor dat je niet wordt afgeleid. Leg je telefoon weg en gebruik je laptop om berichten te checken als dat nodig is. Zorg voor een goede lamp zodat je al je aantekeningen kunt zien, ook met je slaperige, wazige ogen om drie uur ’s nachts. Als je toch de hele nacht gaat doorhalen, kun je er net zo goed voor zorgen dat het gebrek aan slaap het waard is - laat je niet afleiden!  

3. Plan je taken

Vlak voordat ik ga blokken maak ik altijd een lijst (mentaal of fysiek, wat je maar wil) van wat ik gedaan wil krijgen in de komende uren. Verdeel grote taken in kleinere onderdelen en bedenk wat je prioriteit moet geven. Ik raad aan te beginnen met de moeilijkste dingen, dan ben je nog het meest alert en wakker. De makkelijke, repetitieve dingen kun je later in de nacht doen. Je brein zal je dankbaar zijn! 

4. Snacks! 

Geen enkele all-nighter is compleet zonder goede snacks, dus zorg ervoor dat je een voorraadje klaar hebt liggen. Ik probeer altijd een banaan of appel binnen handbereik te hebben, en wat mueslirepen voor later op de avond. Sommige mensen studeren beter met energiedrankjes of cafeïne, wat geen probleem is, maar ik zou alles wat te veel suiker bevat vermijden. Suiker kan leiden tot energiecrashes, wat precies het tegenovergestelde is van wat je wilt tijdens een nacht doorhalen. Om met succes de hele nacht door te kunnen gaan, zou ik iets aanraden met veel eiwitten en koolhydraten - dingen waar pizza erg rijk aan is ;). Broodjes en kaas zijn ook goede opties.  

5. Blijf gehydrateerd

Ik zal niet liegen, energiedrankjes en koffie hebben me door een paar vermoeiende dagen heen geholpen. Toch is het niet verstandig om er te veel van te drinken, dus zorg ervoor dat je altijd water bij de hand hebt. Ik heb ooit gehoord dat het een goede strategie is om de avond te beginnen met water en de cafeïne voor later te bewaren, maar ik heb het nog nooit geprobeerd. Als je cafeïne wilt vermijden, dan raad ik een vitamine C-rijk drankje of snack aan. It works wonders voor je hersenen! Maar, onthoud: water is tijdens een nacht doorhalen altijd je beste vriend.  

6. Neem pauzes 

De Pomodoro techniek is de beste studiemethode voor je hersenen. Het klinkt geweldig: je studeert 25 minuten, neemt 5 minuten pauze en herhaalt dit totdat je alle stof hebt doorgenomen. In werkelijkheid studeer je waarschijnlijk een uur, realiseer je je dat er al een uur voorbij is en neem je een pauze van 15 minuten (of meer) om te compenseren. Daar is niets mis mee - vergeet alleen niet dat je ogen en hersenen af en toe rust nodig hebben. Dus sta op van je stoel na dat uur studeren, rek je uit, loop rond en ontspan je even. 

7. Gebruik dark mode 

Dit is een beetje een persoonlijke voorkeur, want mijn ogen worden altijd snel moe, maar dit is tijdens een nacht doorhalen geen overbodige luxe. Gelukkig hebben de meeste websites en apps een dark mode, waardoor je minder last krijgt van je ogen - vooral als je tot laat in de avond werkt. Daarnaast ziet dark mode er ook gewoon veel beter uit (naar mijn mening). 

8. Luister naar iets 

In de duistere uurtjes van de nacht kan wat lichte muziek je wakker houden. Ik luister graag naar soundtracks van films als ik studeer (pro-tip: die van Oppenheimer), want instrumentale muziek leidt veel minder af dan liedjes met tekst. Wil je écht veel werk gedaan krijgen? Luister dan naar white noise met een noise-cancelling koptelefoon. White noise kan van alles zijn: van kletterende regen tot het geluid van een vliegtuigcabine 's nachts. Het helpt me in de juiste modus te komen, en dat is precies wat ik zoek als ik een nacht door moet werken. 

9. Neem een (koude) douche 

Als je tijd hebt, neem dan een snelle, liefst relatief koude douche als je pauze hebt. Het hoeft natuurlijk niet ijskoud te zijn, maar net lauw genoeg om je wakker te maken. Je hoeft dit niet altijd te doen, maar als je een rondje door het huis loopt en ziet dat de douche vrij is, nou... waarom niet?

10. Blijf niet op om op te blijven

Tussen half 2 en half 4 ben je waarschijnlijk geneigd om te stoppen met studeren. Maar als je geluk hebt, is het meeste van je werk al af als je je all-nighter goed heb aangepakt. Als je tijdens een korte pauze op je telefoon zit en moeite hebt om hem weg te leggen, geef dan gewoon je nederlaag toe. Als je denkt dat je niet meer kunt studeren, dan is het beter om gewoon te gaan slapen.

Na je all-nighter is het belangrijk om de volgende dag vroeg naar bed te gaan en je normale slaapschema weer op te pakken. Je lichaam heeft waarschijnlijk zo'n twee tot vier dagen nodig om te herstellen van de verloren slaap: gezond is het natuurlijk niet. Dit brengt me bij de meest relevante tip die ik kan geven: als je een all-nighter kunt vermijden, doe dat dan. Vraag jezelf af hoe het komt dat je om 3 uur 's nachts nog moet zitten blokken, en kijk of je dit in het vervolg anders aan kunt pakken. Hele nachten doorhalen is een ongezond onderdeel van het studentenleven, en hoewel je soms misschien geen keuze hebt, kun je altijd plannen om een hele nacht doorhalen te voorkomen.

Gerelateerde verhalen