1. Home
  2. Student stories
  3. Doe je een technische studie? Deze YouTube kanalen mag je niet missen!

Doe je een technische studie? Deze YouTube kanalen mag je niet missen!

Als je aan de universiteit studeert heb je veel te maken met zelfstudie. De colleges zijn bedoeld om je een startpunt te geven, maar om je echt te verdiepen in de stof: dat is je eigen verantwoordelijkheid. En dat kan soms best een opgave zijn! Gelukkig hebben onze voorvaderen op YouTube een pad voor ons gebaand en ons talloze bronnen gegeven die bepaalde concepten en theorieën ineens een stuk begrijpelijker maken. En ik heb er een aantal voor je verzameld! Dus doe jij een technische studie? Lees dan snel verder. 

Foto van Wisang
Wisang
Students studying behind their laptop

1. Wiskunde

Wiskunde is de basis van elke technische studie. Ik denk dat ik voor velen kan spreken als ik zeg dat de Organic Chemistry Tutor ons al vaak heeft geholpen met ons huiswerk. Moeite met Calculus? Natuurkunde? Scheikunde? De Organic Chemistry Tutor helpt je! 

Daarnaast zijn ook een paar andere kanalen zeker het vermelden waard. The Organic Chemistry Tutor is misschien goed in het geven van snelle oplossingen: zijn video's laten niet per se zien hoe bepaalde concepten in elkaar steken. 3blue1brown helpt je bepaalde concepten te begrijpen met coole visuals. 

2. Mechanical Engineering

Als student Mechanical Engineering (Werktuigbouwkunde) heb ik talloze uren besteed aan het bekijken van YouTube video's om bepaalde concepten en problemen beter te begrijpen, of gewoon voor leuke weetjes. Het YouTube kanaal dat er voor mij uitspringt op dit gebied was Jeff Hanson – in het bijzonder zij video's over statica, materiaalmechanica en dynamica. Als je in je eerste of tweede jaar Mechanical Engineering zit, is dit kanaal echt een must!

Voor thermodynamica is het boek dat wordt aanbevolen door de universiteit prima, maar LessBoringLectures heeft een aantal leuke video's die alle uitleg overslaan en direct naar het oplossen van problemen gaan. Als je op zoek bent naar een snelle opfrisser, zou ik zeker aanraden om ze te bekijken.

Binnen Mechanical Engineering krijg je ook te maken met materiaalkunde, en dat kan soms best lastig zijn om te begrijpen. Ik vond de video's van Taylor Sparks heel nuttig, en Billy Wu is ook goed voor de wat moeilijkere onderwerpen die later in het vak aan bod komen.

3. Electrical Engineering

Een populair kanaal op het gebied van Electrical Engineering is ElectroBOOM. Zijn video's zitten vol met gevaarlijke experimenten die tegelijkertijd ook heel leerzaam kunnen zijn. Kijken dus, but don't try this at home. Daarnaast hoor ik van vrienden bij Electrical Engineering dat EEVblog een echte aanrader is als je belangrijke, moeilijke concepten in behapbare video's wilt leren begrijpen. Verder is Ben Eater ook een tip: hij bouwt te gekke dingen en legt dit stap voor stap uit aan z'n kijkers. 

4. Chemical Engineering

Een kanaal dat ik vaak voorbij hoor komen is LearnChemE. Hieraan dragen ook professoren van the University of Colorado Boulder bij. Ze behandelen van alles, zelf Microsoft Excel (wat trouwens een op zichzelfstaande discipline zou kunnen zijn in de engineering-hoek, als je het mij vraagt..).

Hoewel veel kanalen dezelfde concepten en theorieën behandelen, werkt het soms goed om dingen vanuit verschillende perspectieven en invalshoeken te bekijken - bijvoorbeeld als je het de eerste keer niet snapte. In dat geval is Chemical Engineering Guy een tip!

5. Civil Engineering

Ik heb hem bij Mechanical Engineering ook al genoemd: Jeff Hanson. Maar ook bij Civil Engineering zijn zijn video's erg nuttig, omdat de concepten in beide studies aardig veel overlap hebben. 

Verder is The Efficient Engineer ook een aanrader. Daarin worden veel algemene technische concepten behandeld, maar de video's over civiele techniek zijn echt goed! Real Engineering doet hetzelfde, maar ze hebben ook gave specifieke video's over bepaalde machines of constructies. 

6. Programmeren

Progammeren komt aan bod in veel verschillende (technische) opleidingen. Niet zonder reden, want skills zoals coderen en programmeren zijn en blijven van onschatbare waarde in de toekomst. Niet zo gek dus dat er ontelbare YouTube-kanalen zijn die zich bezighouden met dit onderwerp.

Het kanaal van Corey Schafer heeft bijvoorbeeld goede inhoudelijke video's die meteen tot de kern komen. Verder hebben FreeCodeCamp.orgBrad Traversy, en Kevin Powell uitstekende tutorials voor verschillende programmeertalen. Eerlijk gezegd kun je niet echt de fout in gaan op YouTube als het gaat over programmeren, de meeste YouTubers zijn heel enthousiast over wat ze doen.

7. Algemene concepten

Naast al deze voorbeelden zijn er ook kanalen die niet per se een educatief doel hebben, maar toch heel leerzaam kunnen zijn. Vind je het bijvoorbeeld leuk om te zien hoe bepaalde dingen worden gebouwd? Mark Rober heeft coole video's - en is waarschijnlijk een van de meest bekende engineering kanalen op YouTube. Colin Furze is vergelijkbaar - al heeft hij geen technische achtergrond. En misschien ken je ook de video's van How It’s Made waarin productieprocessen onder de loep worden genomen. Daarnaast zijn er ook universiteiten die bepaalde hoorcolleges online delen, zoals MIT’s OpenCourseWare, bijvoorbeeld. 

Verder vind ik de video's Veritasium ook heel interessant. Dat kanaal is meer gericht op wetenschap dan engineering. Datzelfde geldt voor KurzgesagtVsauce en PBS Space Time. Wil je grappige video's? De video's van blackpenredpen en Flammable Maths zijn altijd lekker chaotisch, en voor herkenbare sketches moet je bij Zach Star en Andrew Dotson zijn. 

Het internet zit vol met behulpzame bronnen voor zelfstudie, dus kijk eens verder dan de studiematerialen van de uni zelf! Misschien helpen deze kanalen je een handje, of inspireert het je om zelf op zoek te gaan naar bruikbare content. Succes en hopelijk heb je er iets aan!

Gerelateerde verhalen