1. Home
  2. Student stories
  3. Zomervakantie checklist voor studenten: 14 dingen die je moet doen voordat je vertrekt!
Leestijd: 7 min.
Delen

Zomervakantie checklist voor studenten: 14 dingen die je moet doen voordat je vertrekt!

Het is eindelijk zomer en dat betekent dat het tijd is om van onze welverdiende vakantie te genieten. Voor velen van ons betekent dat ook dat we een tijdje niet thuis zijn. Misschien ga je de hele vakantie naar thuisthuis toe, een roadtrip maken of werken in het buitenland. Maar, voordat je de deur van je studentenkamer achter je dichttrekt, zijn er paar dingen die je niet mag vergeten. Geen zorgen, met deze handige checklist kun jij met een gerust hart vertrekken én thuiskomen!

Foto van Marit
Marit
Een student op het treinstation met een koffer in de hand.

1. Controleer de vervaldatum van je paspoort

Het laatste wat je wil, is op Schiphol aankomen en er dan achter komen dat je paspoort verlopen is. Het kan de beste overkomen, dus doe jezelf een plezier en check nu meteen even of je paspoort nog geldig is. Verloopt hij over enkele maanden? Dan doe je er goed aan zo snel mogelijk een nieuwe aan te vragen.

2. Check of je een visa of vaccinaties nodig hebt

Verschillende landen vereisen een verschillende voorbereiding. Zo zal je voor vakanties naar bepaalde landen een visum of vaccinaties nodig hebben. Check op tijd of dit voor jou geldt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

3. Regel alvast je herinschrijving

Tijdens je vakantie wil je waarschijnlijk het liefst zo min mogelijk over je studie nadenken. En terecht! Daarom is het verstandig om vooraf vast je herinschrijving voor je studie te regelen. Zo kan jij straks zorgeloos op vakantie!

4. Laat je kamer schoon achter

Je kent het wel: tijdens de weken voor de vakantie ben je fulltime bezig met je laatste tentamens en deadlines en vooral niet met het schoonmaken en opruimen van je kamer. Voorkom dat je meteen je koffer pakt en je kamer in deze toestand (lees: zwijnenstal) achterlaat. Maak daarom voordat je vertrekt je kamer schoon, doe de was en was je vaat af. Pluspunten als je ook vast je beddengoed wast en je bed opmaakt. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn!

5. Ruim je koelkast uit

Dit taakje kost weinig moeite, maar wordt toch vaak vergeten: kijk voordat je vertrekt nog even goed in je koelkast en gooi alle bederfelijke etenswaren weg. Je wil namelijk echt niet na de vakantie een verloren komkommer aantreffen achterin de koelkast…

6. Leg vast een maaltijd in de vriezer

Wat is er beter dan thuiskomen van vakantie en niet naar de supermarkt te moeten en te hoeven koken? Gooi daarom voor je vertrek alvast een maaltijd in de vriezer voor de dag waarop je thuiskomt! Koop een diepvries maaltijd of kook, als je in een culinaire mood bent, vast een gezond maaltje. Na een lange reis inclusief slappe vliegtuigmaaltijden, gaat dat er wel in!

7. Leeg je prullenbakken

Vergeet niet al je afval weg te gooien voordat je vertrekt. Niets is erger dan een rottende afvalzak aantreffen bij terugkomst. En nee, de laatste bananenschil van je ontbijt voordat je vertrekt is geen uitzondering ;). Zorg er echt voor dat je ook je laatste afval meteen in de container gooit of onderweg weggooit.

8. Breng je huisgenoten en huisbaas op de hoogte

Een kleine update aan je huisgenoten en huisbaas kan nooit kwaad. Laat ze weten wanneer je vertrekt, hoelang je wegblijft en hoe ze je kunnen bereiken in geval van nood.

9. Haal stekkers uit stopcontacten

Haal voordat je vertrekt alle stekkers van onbelangrijke apparaten en elektronica uit de stopcontacten. Want ook als elektronica uitstaat, verbruikt het nog steeds stroom! Door stekkers uit stopcontacten te halen bespaar je dus geld, én voorkom je mogelijk gevaarlijke situaties.

10. Zet je boiler en thermostaat lager

Als je alleen woont, of je huisgenoten ook op vakantie gaan, is het verstandig om je boiler lager te zetten. Boilers verwarmen namelijk continue water en dat verbruikt weer energie: zonde als je op vakantie bent! Zet de boiler dus lager of uit, vooral als je voor langere tijd weggaat. Spoel wel bij terugkomst de leidingen door en laat de boiler goed opwarmen, vanwege het risico op legionella. Om energie te besparen doe je er ook goed aan de thermostaat omlaag te draaien, zo rond de 15 graden.

11. Doe alle ramen en deuren op slot

Natuurlijk erg voor de hand liggend, maar vergeet niet voordat je vertrekt alle ramen en deuren goed op slot te doen. Zo kun je met een gerust hart je kamer voor langere tijd achterlaten.

12. Stel je fiets veilig

Als student zijnde is je fiets onmisbaar. Je fiets de hele zomer onbeheerd buiten laten staan is daarom niet verstandig. Zorg ervoor dat je je fiets op slot zet en veiligstelt, bijvoorbeeld in je schuur of tuin. Plekken zoals het station zijn een no-go: wanneer je je fiets hier een aantal weken laat staan, is de kans aanwezig dat hij gestolen wordt (of dat je zadel bij terugkomst verdwenen is; ik spreek uit ervaring). Ook worden fietsen soms weggehaald als ze te lang blijven staan. Begint je reis dus met de trein, overweeg dan om met de bus of lopend naar het station te gaan.

13. Laat je spullen veilig achter

Neem je je dure spullen zoals een laptop, tablet of horloge niet mee op vakantie? Dan wil je deze natuurlijk veilig achterlaten. Mocht je je spullen op je kamer laten, is het natuurlijk het beste als je ze achter slot en grendel kunt opbergen, bijvoorbeeld in een kluisje of lade met slot. Maar I know, in een studentenhuis is de kans dat je dit hebt natuurlijk niet erg groot. Zorg er dus in ieder geval voor dat je je spullen buiten zicht hebt liggen, bijvoorbeeld in een la of kast. Je kunt ook overwegen je waardevolle spullen bij je ouders thuis of bij vrienden (die wel thuisblijven!) achter te laten.

14. Vergeet je planten niet

Last but not least, mocht je net als ik planten hebben, vergeet deze dan niet goed achter te laten. Het zou zonde zijn als je ze na je vakantie dood aantreft. Regel daarom een planten oppas, bijvoorbeeld een huisgenoot. Ook kun je voor een paar euro een waterdruppelaar aanschaffen. Pro tip: een plastic fles doet hetzelfde werk. Knip de achterkant van een plastic fles af, prik een paar gaatjes in de dop, steek hem ondersteboven in de aarde en vul hem met water.

Alles van deze lijst afgevinkt? Check, check, dubbelcheck? Dan ben je meer dan klaar om te gaan. Geniet van je vakantie!

Gerelateerde verhalen