1. Home
  2. Student stories
  3. 15 dingen die ik had willen weten voordat ik begon met studeren

15 dingen die ik had willen weten voordat ik begon met studeren

Begin jij binnenkort met studeren? Dan ga je een super leuke en stiekem ook wel spannende periode tegemoet. Gaandeweg leer je vanzelf de do’s en don’ts van het studeren. Maar waarom zou je ook niet van andermans ervaringen kunnen leren? Daarom zijn dit dé 15 dingen die ik had willen weten voordat ik ging studeren!

Foto van Marit
Marit
Een groepje studenten staat te kletsen.

1. Je hoeft niet aan het stereotype beeld van een student te voldoen

Je hebt vast een beeld van de stereotype student: altijd in voor een feestje, lid van een studentenvereniging en iedere donderdagavond in de kroeg. Natuurlijk zijn er genoeg studenten die dit leven leiden en dat is helemaal prima. Maar word jij gelukkiger van een boek lezen met een theetje of een spelletjesavond met je vrienden? Lekker doen! Er zijn zoveel verschillende soorten studenten, dus voel niet de druk om aan het stereotype te voldoen.

2. Wees altijd jezelf

Wees dus altijd jezelf! Ook al heb je een unieke hobby die niemand op je middelbare school had, op de universiteit weet ik zeker dat je altijd gelijkgestemden zult vinden. Waar op de middelbare school soms misschien sneller over elkaar geoordeeld werd, hoef je daar op de uni echt niet bang voor te zijn. Doe je dus niet anders voor dan je bent, want zo vind je vrienden die echt bij jou passen!

3. Koop niet meteen al je boeken

Natuurlijk wil je als nieuwe student goed voorbereid het collegejaar beginnen. En eerlijk is eerlijk, ook ik heb in mijn eerste jaar aan het begin mijn hele boekenlijst besteld. Toch zou ik je aanraden dit niet te doen. Studieboeken zijn erg duur en sommige zul je nauwelijks gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens of je boeken tweedehands kunt kopen, online kunt downloaden of via de bibliotheek van de universiteit kunt krijgen. Of vraag aan ouderejaars studenten welke boeken echt handig zijn en bestel deze.

4. Aanwezigheid is niet altijd verplicht (maar wel erg aan te raden!)

Het voordeel van de uni is dat voor veel colleges vaak geen aanwezigheidsplicht is (check dit natuurlijk wel altijd even ;) ). Maar voordat je nu besluit iedere dag uit te slapen en je vroege colleges te skippen: ik zou je toch aanraden zoveel mogelijk colleges bij te wonen. Het tempo op de uni is vrij hoog, dus als je colleges mist, stapelt het inhaalwerk snel op. Probeer zeker in het begin al je colleges te volgen. In de eerste weken leer je namelijk het makkelijkst mensen kennen en alle belangrijke informatie over de deadlines en opzet van het vak worden dan gegeven.

5. De manier van leren is anders

Studeren voor een tentamen is heel anders dan leren voor een proefwerk: de stof is veel uitgebreider en diepgaander. Het is daarom belangrijk om op de hoofdlijnen te focussen en jezelf niet in alle details te verliezen. Daarnaast gaat het meer om begrip van de stof dan om pure kennis. Probeer verschillende studiemethodes uit, zoals flashcards, samenvattingen schrijven, video’s kijken, leren met anderen… Uiteindelijk zul je zo een methode vinden die voor jou werkt!

6. Bereid je hoorcolleges voor

Een klein beetje voorbereiding voor een hoorcollege kan een groot verschil maken. Vaak geven docenten aan wat je vooraf moet lezen. Schrik niet als dat ineens 5 hoofdstukken van 20 pagina’s zijn. Je hoeft echt niet alles vooraf al helemaal doorgelezen en begrepen te hebben, want je docent zal dit tijdens het college ook nog uitleggen. Als je de stof alleen even scant, kan dat al helpen om straks het college beter te begrijpen.

7. Maak aantekeningen tijdens colleges

Over hoorcolleges gesproken: maak altijd aantekeningen. Hierdoor let je meteen goed op en kun je de stof later makkelijk als een samenvatting teruglezen. Experimenteer in het begin wat voor jou beter werkt: schrijven of typen. Mocht je je aantekeningen typen, vergeet deze dan niet op de slaan in de cloud (bijvoorbeeld op OneDrive). Zo kun je er altijd vanaf ieder apparaat bij en raak je je documenten nooit kwijt!

8. Iedereen zit in hetzelfde schuitje

Beginnen aan de universiteit is nieuw en spannend voor iedereen. In het begin heb je misschien het gevoel dat je er alleen voor staat, terwijl eigenlijk iedereen in hetzelfde schuitje zit en nog niemand kent. Daardoor staan je medestudenten vaak ook open voor nieuwe vriendschappen. Ga eens naast een nieuwe medestudent zitten, ga het gesprek aan, en voor je het weet heb je zo een nieuwe vriendengroep!

9. Je zult een keer iets niet halen

Ongeacht hoe hard je studeert, je zult waarschijnlijk een keer een tentamen of opdracht niet halen. En dat is oké! Het kan natuurlijk zijn dat je niet goed voor een tentamen hebt geleerd, maar soms heb je juist erg hard je best gedaan, maar haal je het toch niet. Dat is natuurlijk erg zuur, maar het kan iedereen overkomen. Gelukkig kun je op de universiteit de meeste vakken gewoon herkansen. Zolang je maar leert van de fouten die je hebt gemaakt, haal je je herkansing vaak echt wel!

10. Stel je referenties niet tot het laatste moment uit

Op de universiteit zul je ieder verslag moeten onderbouwen met referenties. Voor een gemiddeld verslag kan dat soms wel oplopen tot tientallen referenties. Iedereen gaat een keer de fout in door te denken dat de referenties prima één uur voor de deadline geordend kunnen worden. Geloof mij maar als ik zeg: dit kan niet! Referenties die niet op goede volgorde staan, verdwenen zijn, of elementen missen… je komt het ieder project weer tegen. Bespaar jezelf daarom stress en houd je referenties gewoon vanaf het begin goed bij.

11. Probeer nieuwe dingen uit

Misschien denk je dat iedereen op de universiteit inmiddels zijn vaste sport of hobby wel heeft gevonden. Niets is minder waar! Veel sport- en cultuurverenigingen bieden lessen voor beginners aan, dus is het juist nu de tijd om iets nieuws te proberen.

12. Je bent zelf verantwoordelijk

Op de universiteit ben je veel meer zelf verantwoordelijk: waar je huiswerk op de middelbare school automatisch in je digitale agenda stond, moet je nu zelf op Canvas in de syllabi kijken wat je voor wanneer gedaan moet hebben. Ook zullen de docenten niet meer controleren of je je opdrachten hebt gemaakt. Deze vrijheid is natuurlijk erg fijn, maar het vraagt ook zelfstandigheid en een goede planning. Vergeet ook niet jezelf via Osiris in te schrijven voor modules en daarmee colleges en tentamens, want ook daar ben jij zelf verantwoordelijk voor!

13. Vergeet niet tijd voor jezelf in te plannen

Studeren is belangrijk, maar je mentale welzijn net zo! Het is dan ook belangrijk dat je een goede balans vindt tussen studie en vrije tijd. Het plannen van vaste momenten waarop je studeert, maar ook juist sport, met vrienden samen kookt of iets anders leuks doet, kan hierbij helpen. En als je drukke studentenleven je even te veel wordt, neem dan ook eens een avondje voor jezelf om te relaxen.

14. Word lid van je studievereniging

Ik kan iedereen aanraden om lid te worden van je studievereniging. De kosten voor een lidmaatschap haal je er namelijk dubbel en dwars uit! Zo krijg je als je lid bent korting op je studieboeken, kun je gratis koffie en thee halen en krijg je vaak ook gratis toegang tot samenvattingen en oude tentamens. Ook organiseert een studievereniging leuke activiteiten en leer je zo makkelijk mensen van je studie kennen!

15. Geniet van ieder moment

Een cliché, maar waar. Vier of vijf jaar studeren klinkt lang, maar geloof mij maar: de tijd vliegt voorbij! Grijp dus alle kansen die je krijgt, probeer nieuwe dingen uit, maak soms fouten (niemand is perfect) en leer hier weer van. En vooral: geniet van alles wat je meemaakt!

Gerelateerde verhalen