1. Home
  2. Student stories
  3. Nieuwe student aan de Universiteit Twente? Dit zijn 10 dingen die je moet weten

Nieuwe student aan de Universiteit Twente? Dit zijn 10 dingen die je moet weten

Als kersverse student ga je een geweldige periode tegemoet: je gaat veel nieuwe mensen ontmoeten, dingen leren en het studentenleven optimaal ervaren! Inmiddels zit ik alweer in de master, dus weet ik mijn weg op de Universiteit Twente wel te vinden (letterlijk en figuurlijk). Natuurlijk had dat eerst wel wat tijd nodig. Om jou alvast op weg te helpen, zijn dit 10 dingen die je moet weten voordat je aan de Universiteit Twente gaat studeren! 

Foto van Marit
Marit
studenten op de campus

1. Vergeet niet je eigen mok mee te nemen 

First things first: de koffieautomaat, want zonder koffie (of thee) kom je je studententijd natuurlijk niet door! 😉 Uit de automaat komen geen wegwerpbekers, dus vergeet niet je eigen herbruikbare beker mee te nemen! Voor de goedkoopste koffie en thee moet je bij je eigen studievereniging zijn, waar je gratis en voor niks je mok vult. Ook goed om te weten: uit de automaten haal je, naast gratis heet water, ook gratis ijskoud water. Super verfrissend tijdens een middag studeren met warm weer!

2. De MyUT app is je persoonlijke gids 

Ik kan mijn allereerste dag op de campus nog goed herinneren. Ik begon met een practicum in gebouw Carré, wat nogal een doolhof is - zeker als je er nog nooit bent geweest. Gelukkig sprak ik met een projectgenoot af om samen het lab te vinden, wat ons, na wat zoekwerk, uiteindelijk is gelukt. Begin je dit jaar met studeren, dan heb je geluk! In de MyUT app vind je tegenwoordig een interactieve plattegrond van de hele campus, inclusief alle gebouwen, restaurants, sportverenigingen en andere faciliteiten. Zo kun je gemakkelijk naar je colleges navigeren en wordt verdwalen verleden tijd! 

Toch blijft het lastig om sommige collegezalen de eerste keer te vinden. Vertrek daarom aan het begin van de module op tijd naar college, zodat je niet hoeft te stressen als je nog even naar de collegezaal moet zoeken.  

3. Je rooster staat vol met afkortingen

Wanneer je je rooster krijgt, is de kans groot dat je nog steeds geen idee hebt waar je straks je eerste colleges hebt: OH, CR, TL… wat? De afkortingen vliegen je om de oren. Geen paniek, met deze handige afkortingenlijst weet je altijd waar je moet zijn. Zo kom je er ook achter dat OH, CR en TL voor Oosthorst, Carré en Technohal staan. En nee, de Technohal is geen hal voor technofeestjes, maar een van de gebouwen waar je misschien straks wel college volgt! 

4. De lunchpauze is lekker lang 

De lunchpauze op de UT duurt maar liefst een uur en een kwartier! Zo heb je alle tijd om tussen de colleges door even op te laden of een lekkere lunch te halen. Ook als je even een rondje wil wandelen over de campus, wil studeren of zelfs een projectmeeting wil houden, kan dat in de lunchpauze! 

5. Je kunt je eigen studie- én slaapruimte boeken 

Wist je dat je op de uni je eigen studieruimtes kunt reserveren? Dit is vooral handig als je aan groepsprojecten wil werken. Via Resource Booker boek je gemakkelijk een projectruimte (maximaal twee keer per week twee uur) in verschillende gebouwen op de uni. Sinds kort kun je zelfs ook voor 20 minuten een slaapcabine in de UB boeken. Ideaal voor een korte powernap tussen het studeren door! 

6. Sporten op de UT doe je met de UnionCard 

Met maar liefst 38 sportverenigingen en 14 cultuurverenigingen vind je op de UT voor ieder wat wils! Belangrijk om te weten, is dat je om lid te worden van deze verenigingen een UnionCard nodig hebt. Met deze kaart krijg je ook allerlei extra’s. Ben je bijvoorbeeld toe aan verfrissing tijdens het studeren? Met de UnionCard kun je gratis een duik nemen in het binnen- of buitenzwembad op de campus! Ook kun je gratis boeken lenen in de bieb, poolen, gebruik maken van de tennisbanen, squashruimtes en popstudio’s, en meer. Tip: scoor je UnionCard met korting in september of begin oktober! 

7. Voor een lekkere lunch hoef je nooit ver te zoeken 

Goed om te weten is dat vrijwel ieder campusgebouw een eigen restaurant heeft. Zo hoef je nooit ver te zoeken voor een lekkere lunch of snack! Of je nu zin hebt in een belegd broodje, een pokébowl, brownies of een pizza (uit een heuse pizza-automaat!), je vindt het allemaal op de campus. Benieuwd welk restaurant het beste is? Wij hebben het voor je getest!  

8. Je gaat vaak in projecten werken 

Op de UT werk je bij de meeste studies veel in projecten. Samen met een groep medestudenten werk je iedere module aan een project dat samenhangt met de vakken die je op dat moment volgt. Soms mag je je eigen groepsgenoten kiezen, maar niet altijd. Tsja, af en toe eindig je dan eens met een groepsgenoot die je zelf niet zou hebben uitgekozen… Toch zijn dit soort projecten vaak de perfecte manier om praktische ervaring op te doen en te leren samenwerken in diverse teams.

9. De Kick-In tyfus is geen mythe 

Tijdens de Kick-In maak je kennis met de universiteit, Enschede en het studentenleven tijdens 9 dagen vol leuke activiteiten en feesten. Alle nieuwe mensen die je ontmoet, de activiteiten en feestjes en het gebrek aan slaap zorgen voor een onvergetelijke ervaring… en waarschijnlijk een flinke verkoudheid achteraf: de zogeheten Kick-In tyfus, waar vrijwel iedere student in september aan moet geloven.  

10. Hulp is altijd dichtbij 

Mocht je ooit hulp nodig hebben, weet dan dat er altijd laagdrempelige ondersteuning beschikbaar is. Zo kun je altijd terecht bij je studieadviseur, een studentenpsycholoog, decaan of loopbaanbegeleider. Ook voor andere vormen van ondersteuning, bijvoorbeeld bij het academisch schrijven, kun je altijd terecht – in dit geval bij het UT Language Centre. En natuurlijk zijn je docenten er ook altijd voor studie-inhoudelijke vragen! 

Met deze tips in je achterhoofd ben jij helemaal klaar om je studentenleven aan de Universiteit Twente te beginnen. Veel succes en vooral: heel veel plezier! 

Gerelateerde verhalen