1. Home
  2. Student Stories
  3. Hoe bouw je goede gewoontes als student? Hier zijn 9 tips!
Leestijd: 8 min.
Delen

Hoe bouw je goede gewoontes als student? Hier zijn 9 tips!

Na de Kick-In ben je nu waarschijnlijk wel uitgefeest, klaar om met frisse moed aan je studie te beginnen! Studeren aan de universiteit is een grote overgang in je leven, en door al vroeg gezonde gewoontes aan te nemen, wordt jouw leven als student een stuk makkelijker. Of het nu gaat om het preppen van maaltijden, budgetteren, fit blijven of het verminderen van je schermtijd, deze tips helpen je om je studententijd zowel mentaal als fysiek gezond door te komen.

Foto van Wisang
Wisang
Studenten die basketbal spelen

1. Maaltijden 'preppen'

Koken kost tijd. Het zou een beetje onrealistisch zijn om van jezelf te verwachten dat je elke dag uitgebreid gaat koken tussen alle hectiek van het studentenleven door. Daarom bestaat meal prepping.

Als student is het logisch dat je na een vermoeiende dag voor de gemakkelijke weg kiest wat eten betreft. Maar afhalen is niet alleen duur, het is ook ongezond als je het te vaak doet. Maaltijden preppen is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je altijd iets voedzaams in de koelkast hebt. Als je het goed doet, hoef je maar twee of drie keer per week te koken. Eten bij de hand hebben vermindert ook de verleiding om uit eten te gaan. Zoals je moeder zou zeggen: "we hebben thuis ook eten".

2. Koop meer Tupperwares

En nu we het toch hebben over meal prepping, zorg dat je genoeg Tupperware hebt! Je kunt goedkope lunchtrommels kopen bij Action of Hema, en soms heeft Albert Heijn ook aanbiedingen. Met Tupperware kun je je zorgvuldig gekookte gerechten veilig in de koelkast bewaren en bespaar je veel tijd en ruimte in plaats van je eten elke keer vanuit een pan op te scheppen als je wilt eten. Je maaltijden meenemen naar de campus is ook een goed idee en kan je veel geld besparen. En ik zeg je: ik heb me nog nooit zo volwassen gevoeld als toen ik enthousiast werd om Tupperwares voor mezelf te kopen.

3. Zorg dat je aan je beweging komt

Nee, wandelen van klaslokaal naar klaslokaal telt niet als sporten. Of, nou ja, de campus is eigenlijk groot (en mooi) genoeg voor een goede, lange wandeling tussen je colleges door. Maar als je dat doet, zorg er dan voor dat je een lange wandeling van minstens een half uur maakt. Beweging is niet alleen goed voor je lichaam, het helpt je ook om een heldere geest te houden, maakt het makkelijker om je langere tijd te concentreren en geeft je over het algemeen een goed gevoel over jezelf. Je hoeft geen topsporter te worden en te trainen tot je spieren ontploffen, maar het is een goed idee om elke dag een uur te nemen om je te concentreren op je gezondheid. Elke dag een uur is in totaal... zeven uur per week! Het kost echt niet veel tijd. Neem een sportschoolabonnement, word lid van een sportvereniging of ga na de lessen hardlopen.

4. Behandel je studie als een fulltime baan

Studeren kun je zien als een fulltime baan. Da's een tip die mij zeker heeft geholpen. Ik begin om 8:45 uur met mijn 'baan', wanneer de colleges meestal het vroegst zijn, en klok af om 17:30 uur. Dat betekent dat ik me tot 17:30 uur blijf concentreren op colleges en oefeningen/studie doe, zelfs als ik in die tijd geen colleges heb. Dat is natuurlijk niet elke dag zo, maar het hebben van een geplande tijd om je met je studie bezig te houden en ook een geplande tijd om te ontspannen en andere dingen te doen, heeft mijn stressniveau aanzienlijk verlaagd.

5. Leer budgetteren

Je studententijd is het perfecte moment om om te leren gaan met je geld. Het budget voor studenten kan behoorlijk krap zijn - tenzij je van plan bent om maximaal te lenen van ome DUO en een torenhoge studieschuld op te bouwen. Sommige mobiel bankieren apps hebben een ingebouwde budgetteringstool waarmee je je uitgaven kunt overzien en kunt laten voorspellen wat je gaat uitgeven. Dat is handig, maar ik gebruik zelf liever iets als Excel of Sheets waar je alles wat je uitgeeft handmatig moet invoeren. Als je alles handmatig invoert, leer je de waarde van elke euro die je uitgeeft beter kennen en begrijpen. Toen ik nog in de fase van vallen en opstaan zat, gebruikte ik enveloppen: door een bepaald bedrag in elke envelop te stoppen (dit waren categorieën, zoals boodschappen), ben je je bewust van het geld dat je voor die categorie mag gebruiken - en dat er niet meer geld bij komt. Geld blijft een lastig onderwerp, en vooral de eerste paar weken aan de universiteit zijn meestal geen goede graadmeter voor je bestedingsgewoonten. Meestal zul je het op de harde manier moeten leren, ben ik bang.

6. Zorg voor iets om naar uit te kijken

Zorg dat je elke week iets hebt om naar uit te kijken, dit is ontzettend belangrijk voor je mentale gezondheid! Zo'n beloningssyteem kan je net dat duwtje in de rug geven dat je nodig hebt om die vermoeiende weken door te komen. Elke week iets leuks doen, alleen of met vrienden, kan ook dat gevoel wegnemen dat je altijd maar zit ploeteren, en dat de weken voorbij vliegen zonder het einde in zicht. Ik beloon mezelf meestal met een leuk uitstapje in het weekend. Maar het kan ook iets anders zijn! Denk bijvoorbeeld aan het koken van je favoriete gerecht, uit eten gaan of gamen met je vrienden. 

7. Volg de colleges

Ik heb het hier al eerder over gehad, maar ik kan het niet genoeg benadrukken: ga naar elk college. Het is niet erg om er een keer één over te slaan, maar doe je best om elk college bij te wonen dat op het programma staat. En als je er toch bent, probeer dan ook goed op te letten. Als je echt in je opneemt wat je leert, is het veel gemakkelijker om tijdens je module bij de les te blijven.

8. Vraag om hulp

Als je vragen hebt, of het nou gaat over de lesstof of over hoe dingen werken op de universiteit: er is altijd wel iemand die je wil helpen. Docenten zijn vaak heel benaderbaar, en je kunt dus best bij ze aankloppen, of ze een vraag stellen tijdens één van de colleges of practica - daar zijn ze tenslotte voor! En verder zijn er vast ook studenten die hetzelfde meemaken als jij. Dus als je tegen moeilijkheden aanloopt, praat dan met de mensen om je heen, van professoren, onderwijsassistenten en studieadviseurs tot vrienden en groepsgenoten. Je zult versteld staan van wat je van hen kunt leren.

9. Beperk je schermtijd

Telefoonverslaving is een van de meest voorkomende vormen van verslaving, en daar is een goede reden voor: iedereen heeft tegenwoordig een telefoon. Bovendien is het zo makkelijk om je te verliezen in doomscrollen - van Instagram tot TikTok, sociale media zijn ontworpen om je aandacht vast te houden. En geloof me: je hoeft echt niet bij te houden wat iedereen doet. Probeer je schermtijd te beperken door je telefoon weg te leggen voordat je naar bed gaat, of door je scroltijd te vervangen door iets productiefs zoals het lezen van een boek. Scrollen op je telefoon is onvermijdelijk, maar je kunt het beperken. Echt.

Gezonde gewoonten zijn essentieel, niet alleen voor studenten, maar eigenlijk voor iedereen! Maar als je deze gewoontes al tijdens je studententijd weet te ontwikkelen heb je daar ook in de toekomst nog profijt van. En onthoud: het leven is een marathon, geen sprint, dus gun jezelf de tijd om dingen gaandeweg uit te vogelen.

Gerelateerde verhalen