1. Home
  2. Science Stories
  3. Hoe Digital Twins de steden van morgen vormgeven
Leestijd: 6 min.
Delen

Hoe Digital Twins de steden van morgen vormgeven

Foto van Koeva, M.N.
Koeva, M.N.
Digital twin stad
Afbeelding van rawpixel.com op Freepik

'Digital Twins' of digitale tweelingen van steden zijn virtuele replica's van echte stedelijke omgevingen die besluitvorming kunnen ondersteunen door de naadloos enorme hoeveelheden gegevens te integreren. Die gegevens zijn afkomstig uit verschillende bronnen, AI-gebaseerde datagestuurde modellen en simulatiemodellen en geven zo een gedetailleerd en dynamisch beeld van de dynamiek van de infrastructuur, diensten en activiteiten van een stad.

Dit innovatieve concept wordt steeds vaker gebruikt voor stadsplanning, slim bestuur en operationeel beheer, en biedt een krachtig hulpmiddel voor ambtenaren, stedenplanners en beleidsmakers om weloverwogen beslissingen te nemen en bij te dragen aan de verbetering van de duurzaamheid van het stadsleven. Computersimulaties en kunstmatige intelligentie in digitale tweelingen helpen om te begrijpen hoe veranderingen in een stad het milieu, de maatschappij en de economie beïnvloeden.

Stad als een complex systeem

In de workflows van digitale planningen kunnen digital twins historische, huidige en toekomstige stadssituaties simuleren. Dit helpt om verschillende stedenbouwkundige scenario's te beoordelen. Met een druk op de knop kunnen beleidsmakers zien wat de impact is van nieuwe infrastructuurprojecten, bestemmingswijzigingen of groenvoorzieningen op het algehele functioneren van de stad als een complex systeem. Zo kunnen ze geïnformeerde keuzes maken om doelen op het gebied van duurzaamheid, veerkracht, rechtvaardigheid en leefbaarheid van de stad te halen.

Niet zo simpel

Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het creëren van een digital twin voor een bestaande, grootschalige omgeving is een enorme uitdaging. Het vereist het verzamelen en organiseren van statische en dynamische gegevens uit veel verschillende bronnen, waaronder sensoren, satellietbeelden, sociale media en databases met stedelijke infrastructuur. Ontwikkelaars moeten bestaande gebouwen, objecten, infrastructuur en systemen in kaart brengen op een virtuele en abstracte manier. Compleet verschillende soorten gegevens, die niet allemaal tegelijkertijd worden verzameld, moeten gecombineerd real-time informatie geven voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld in computermodellen die voorspellen hoe een stad in de loop van de tijd zal veranderen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mogelijke privacyproblemen.

Maar zolang de technologie verbetert, worden digital twinsteden waarschijnlijk steeds geavanceerder kunnen ze een belangrijke rol spelen bij het vormgeven van de toekomst van stedelijke ontwikkeling en beheerpraktijken.

Gezamenlijke inspanning

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben hun inspanningen strategisch afgestemd op baanbrekende innovatieve methodes. Ze koesteren kwaliteiten als concurrentievermogen, compactheid, duurzaamheid, inclusiviteit en veerkracht. Samen richtten ze daarom een samenwerkingsinitiatief op dat bekend staat als de "Digital Twin Geohub". Deze groep bestaat uit experts van verschillende faculteiten binnen de universiteit, die hun kennis en vaardigheden samenbrengen om de complexe uitdagingen van duurzame stedelijke ontwikkeling aan te pakken.

Door expertise uit vakgebieden als civiele techniek, kunstmatige intelligentie, geo-informatieverwerking en sociale wetenschappen te combineren, wil de Digital Twin Geohub een ecosysteem voor gebruikersgerichte besluitvorming vormen dat gebaseerd is op digital twins. Daardoor kunnen academici, praktijkmensen en besluitvormers de kracht van digital twins gebruiken voor het verzamelen, organiseren en analyseren van verschillende gegevens in één platform om te werken aan duurzame en veerkrachtige steden.

De groept werkt toe naar een zo groot mogelijke maatschappelijke impact van innovatief onderzoek door het verkennen van de potentie van digitale twins in het versterken van een onderzoeks- en innovatie-ecosysteem voor het bouwen van grote publiek-private samenwerkingen.

Hieronder staan gezamenlijke resultaten van drie recente projecten waarbij City Digital Twins succesvol zijn ontwikkeld en geïmplementeerd.


1. Een digital twin voor grondwaterspiegelbewaking en -controle

Het project voor het monitoren van grondwaterbeheer is geïnspireerd op de gedeelde behoefte aan actie van de gemeente Enschede. De Universiteit Twente heeft samen met de vertegenwoordigers van de stad gezocht naar de meest geschikte en implementeerbare oplossing voor deze hardnekkige uitdaging voor de stad. In de afgelopen jaren hebben frequente en intense droogtes en hevige regenval problemen veroorzaakt zoals wateroverlast en overstromingen van gebouwen. De gangbare oplossingen, zoals grondwaterbeheersingspompen, hebben een vaste capaciteit die ongeschikt is voor de extreme omstandigheden. Lage regenval kan schade toebrengen aan vegetatie en constructies, terwijl zware regenval kan leiden tot ondiepe boomwortels en binnendringend kelderwater. Dat brengt weer schade en overstromingsrisico's met zich mee. Voor effectief grondwaterbeheer in de stad is het cruciaal om deze uitdagingen in balans te brengen.

De ontwikkelde oplossing maakt gebruik van een digital twinmodel in Unity, met geïntegreerde real-time grondwaterstandgegevens van stadssensoren. Deze uitgebreide aanpak combineert die real-time gegevens, voorspellingsmodellen en connectiviteit met pompen in een 3D stadsmodel voor dynamische grondwaterstandregeling. Met behulp van gegevens van 273 sensoren op de "Twents Waternet"-website voorspelt een algoritme het grondwaterpeil op basis van neerslaggegevens. Internet of Things protocollen in de 3D-engine activeren of deactiveren waterpompen op basis van het grondwaterpeil. Het model bevat een visualisatie van historische gegevens en een voorspellend machine-learningmodel met beslisbomen om de diepte van het grondwaterpeil te voorspellen. Deze innovatie helpt besluitvormers bij het identificeren van gebieden waar geautomatiseerde waterpompbemaling nodig is met een interactieve visualisatie van het grondwaterpeil. Dat draagt weer bij aan geïntegreerd en efficiënt grondwaterbeheer voor een duurzame stad.


2. Digital twins voor berekening van stedelijke invloed op gevoelstemperatuur

Door verstedelijking, klimaatverandering en het stedelijk hitte eiland-effect is er een steeds grotere vraag naar een nauwkeurige manier om het warmtecomfort in de stad te meten. Dit project is een samenwerking tussen de Universiteit Twente, de Vrije Universiteit en de gemeente Enschede. Dit model geeft een automatische berekening van de stedelijke invloed op de gevoelstemperatuur en is gebaseerd op digital twins. Het geeft een waarde aan de gecombineerde impact van luchttemperatuur, vochtigheid, windsnelheid en zonnestraling op de gevoelstemperatuur. Deze meetmethode bevat verschillende omgevingsvariabelen en maakt het mogelijk voor stedenbouwkundigen, architecten en milieuwetenschappers om ruimten te ontwerpen waarin menselijk comfort en gezondheid voorop staan.

De onderzoekers ontwikkelden een model op basis van een digitale twin voor deze berekeningen om de diversiteit van hittekaarten met behulp van verschillende meetmethoden aan te pakken. Het model beoordeelt de impact van het toevoegen of verwijderen van bepaalde dingen zoals bomen, gebouwen en groene ruimten. Door verschillende gegevens samen te voegen, biedt het model een kosteneffectieve manier om hittekaarten te genereren en stedelijke luchttemperaturen en windsnelheden te schatten. Het model is getest in Enschede en maakt straatplanning, op feiten gebaseerd beleid en een groter klimaatbewustzijn onder de burgers mogelijk. Het doel is om impactvolle veranderingen te ontdekken om de temperatuur in belangrijke stedelijke gebieden te verlangen zonder te investeren in ongeteste oplossingen.


3. Digital twinstad voor afvalbeheer

De duurzaamheid van steden staat voor een grote uitdaging bij het omgaan met de enorme productie van afval, die wereldwijd jaarlijks de twee miljard ton overschrijdt. Ondanks deze enorme afvalproductie en de beperkte inzameldiensten, was er in Zuid-Afrika een duidelijke vraag naar een innovatieve oplossing. Daarom is er in samenwerking met de Universiteit van Pretoria een prototype ontwikkeld voor een digital twin voor afvalbeheer. De digital twin houdt rekening met belanghebbenden, betrokkenheid van burgers bij de identificatie van afvallocaties, simulaties voor afvalproductie, optimalisatie van afvalinzamelingsroutes en een controledashboard. Dit prototype integreert naadloos real-time monitoring, gestroomlijnde inzamelroutes en betrokkenheid van burgers via de open-source tool Epicollect5.

Tijdens een driedaags initiatief om gegevens te verzamelen, werden 1.270 containers en 820 locaties met zwerfvuil in kaart gebracht. De aanwezigheid van zwerfvuil in parken laat zien dat goed verspreide containers en tijdig onderhoud nodig zijn. Simulaties van afvalproductie bieden waardevolle inzichten in afvalstromen en optimale plaatsing van containers, met als doel het brandstofverbruik en de uitstoot voor de inzameling ervan zo klein mogelijk te maken.


Digital Twin Geohub

Dr. Mila Koeva stelde deze drie voorbeelden samen. Dr. Koeva is universitair hoofddocent aan de onderzoeksgroep Urban and Regional Planning and Geo-information Management (PGMFaculty of ITC). Ze is de oprichter en leider van de Digital Twin Geohub. Zij willen doel een gebruikersgeoriënteerd besluitvormingsecosysteem op basis van digitale twins co-creëren.

Kom studeren aan de Universiteit Twente

Vond je dit een boeiend artikel? Dan vind je deze studieprogramma's misschien ook interessant.

Gerelateerde verhalen