Tessa Dekkers, universitair docent aan de Universiteit Twente, onderzoekt hoe digitale zorgtechnologie kan bijdragen aan de mentale gezondheid van kwetsbare groepen, zoals LHBTI-jongeren. Die kijkt naar eigenlijk alle innovatieve digitale hulpmiddelen. “Denk aan apps, serious games, websites, maar zelfs virtuele realiteit”, vertelt die. Deze technologieën kunnen het welzijn van kwetsbare groepen verbeteren, juist in de periode waarin de reguliere zorg overbelast is.
Een veelbelovende methode is de 'experience sampling method', waarbij jongeren via een app meerdere keren per dag korte vragen krijgen. Hoe voel je je nu? Wat is er gebeurd? Dit levert niet alleen waardevolle inzichten op, maar zou jongeren ook kunnen helpen om beter grip te krijgen op hun emoties en patronen. “Door meerdere keren per dag te peilen hoe het gaat wordt het veel behapbaarder”, vertelt Dekkers.
Ontwerpen met de doelgroep
Belangrijk in Dekkers’ werk is de samenwerking met de doelgroep. Die ontwikkelt samen met de doelgroep middelen die echt aansluiten bij hun behoeften, wensen, en vaardigheden. Dekkers ziet dat dit niet alleen impact heeft op de kwaliteit van de technologie, maar ook op hun zelfvertrouwen. “Een app die we ontwikkelen samen met de doelgroep wordt niet alleen beter, maar de doelgroep voelt zich ook direct gezien.”
Gezamenlijk ontwerpen van digitale zorgtechnologie is al vanaf het begin de rode draad door het onderzoek van Dekkers. Als promovenda ontwikkelde Dekkers profielen van en met ouderen die een operatie ondergaan, om hiermee meer gepersonaliseerde digitale zorg te realiseren en als postdoc ontwikkelde die digitale technologie voor de forensische psychiatrie. Twee heel verschillende groepen, maar toch hebben ze ook overlap. Dekkers: “Zowel voor ouderen als mensen die beperkte bewegingsvrijheid hebben in een psychiatrische inrichting kan het bijvoorbeeld lastig zijn om apps te gebruiken.”
Wanneer zorg niet aansluit
Wat veel kwetsbare groepen sowieso gemeen hebben is dat de zorgproblemen vaak van twee kanten komen. “Aan een kant heb je al een hoger risico op gezondheidsproblemen en aan de andere kant sluiten veel van de aangeboden oplossingen niet aan bij jouw leven. Ze houden geen rekening met wat je kan en waar jij op dat moment behoefte aan hebt”, vertelt Dekkers. In het eerdere onderzoek met forensische psychiatrisch patiënten gaven zij bijvoorbeeld aan dat het eerste concept van onze app veel te veel op het individu gericht was, terwijl ze juist graag samenwerkten met hun persoonlijk begeleider. Ze zagen het totaal niet zagen zitten om zo op zichzelf aangewezen te zijn. Als we daar niet zo vroeg achter waren gekomen, hadden ze de uiteindelijke app waarschijnlijk links laten liggen.
De laatste jaren gaat hun aandacht naar sociale kwetsbaarheid van de LHBTI-jongeren. Dekkers is zelf betrokken bij de LHBTI-community en merkt op dat er enorme gezondheidsverschillen zijn bij die doelgroep in vergelijking met andere groepen: “Een verkennend onderzoek van ons liet zien dat onder LHBTI-jongeren driekwart kampt met angstklachten”, vertelt Dekkers. Door gezamenlijk digitale technologie te ontwikkelen probeert Dekkers die mentale gezondheidsproblemen aan te pakken.
Over Tessa Dekkers
Dr. Tessa Dekkers is universitair docent aan de faculteit BMS van de Universiteit Twente. Met een achtergrond in Industrieel Ontwerpen en Sociale en Gezondheidspsychologie richt hun onderzoek zich op rechtvaardige eHealth door middel van codesign.